Красивият Ловеч е тема на филм на китайската централна телевизия CCTV4, наречен  „Пътят на коприната. Ловеч – Един далечен дом“ (40 мин.). Това става ясно от получените записи в Община Ловеч от предаванията на CCTV4.

Китайският снимачен екип посети Ловеч в края на юни 2017.  Четирите познавателни филма са излъчени през януари т.г. по китайския канал и са имали изключителен успех сред зрителите. Първият филм е посветен на София, вторият на Ловеч, третият на околностите около Карлово и Казанлък, а четвъртият е за Варна и Черноморието.

Снабдени са със субтитри на китайски и английски език. Филмът за Ловеч разказва за китайския завод в село Баховица, като съдържа интервюта с Илия Терзиев и други служители. Обширно интервю има и с кмета на общината Корнелия Маринова. Ние разчитаме на по-широк размах на сътрудничеството с Китай, защото смятаме, че тук перспективите са изключително големи, казва пред камерата кметът на Ловеч.

Филмът подробно разказва и за Покрития мост, за средновековната крепост и етнографския музей, където сред експонатите е запазено едно китайско ветрило от началото на 19 век. Навярно заради него и заради китайската инвестиция в Баховица серията е наречена „ Ловеч – един далечен дом“. Показани са още любопитни моменти от бита, кулинарията, подробности за старите къщи във Вароша.