В Държавния архив в Ловеч са запазени ценни предмети и документи от онова време

Павлина Петрова, Началник отдел “Държавен архив” – Ловеч

На 16 април 1879 г. народните представители от Учредителното събрание в Търново гласуват и подписват Търновската конституция, дала законова основа на възстановената българска държавност и възприемана като една от най-демократичните за времето си. Сред тях са и петимата ловчалии – Димитър Пъшков, Косто Попвачов, Анастас Кунчев, Марин Поплуканов и Михаил Димчев.

Веднага след приемането ѝ на 17 април 1879 г. започва работа първото Велико народно събрание, чиято единствена задача е да избере държавен глава на Българското княжество. Събранието заседава само един ден, в който депутатите спират избора си на младия немски принц Александър Йозеф фон Батенберг. Преди да положи клетва като княз на България, Александър I посещава руския император в летния му дворец в Ливадия, където на 4 май 1879 г. се среща с българската делегация за подписването на акта за избирането му. В състава на делегацията е и ловчалията д-р Васил Караконовски.

В Държавен архив – Ловеч е запазена преписка от 1904 г. със сведения за дарени от д-р Караконовски ценни предмети и документи на  Ловчанската градска община, между които и такива от срещата в Ливадия. В писмо от 14 юли 1904 г. той пише, че е предал пакета на българския агент в Цариград г-н Начович, който лично се е погрижил да го изпрати в Ловеч.

Сред предадените документи е и снимка на българската делегация от срещата с княз Александър I в Ливадия на 4 май 1879 г. Днес тя се съхранява в архива и е със статут на особено ценен документ.

Запазено е също и свидетелство от Императорския руски комисар в България княз Дондуков-Корсаков, издадено на д-р Васил Караконовски за включването му в състава на делегацията.