Много малко са онези хора, които не започват своя ден с чаша ароматно кафе. Едни харесват еспресо, други – турско кафе или кафе от капсули. Неоспорим обаче е фактът, че кафето, приготвено от току-що смлени кафени зърна, има неповторим аромат и вкус. В магазинната мрежа има огромно разнообразие от предложения за кафе на зърна – различни блендове и сортове на различни марки. И тук често се появява затруднението ни с какви критерии да се съобразяваме, за да изберем най-доброто кафе на зърна.

За да направите сполучлив избор, първо е нужно да познавате сортовете кафе – Арабика, Робуста и Либерика, но последният е много малко разпространен. Най-популярни са Арабика и Робуста и значително се различават един от друг. Много от хората предпочитат Арабика, защото от зърната му се получава мека, ободряваща напитка с изтънчен аромат и шоколадов привкус. Робуста не се използва самостоятелно и по правило с нея се приготвят смеси с Арабика. Тя придава горчивина на напитката, а съдържанието на кофеин в Робуста е три пъти повече.

Кафетата Арабика са по-скъпи от Робуста и това не е само заради вкуса, но и защото от тях се получават по-ниски добиви. Зърната на Арабика зреят по-бавно поради по-високото си  съдържание на ароматни масла.

След като сте се ориентирали във видовете кафе, при избора на зърна вече трябва да имате предвид и други фактори.

На какво да обърнем внимание?

Опаковка

Когато отидете в супермаркета или решите да купите кафе на зърна от специализиран магазин, огледайте опаковката, която е много важна за запазване качеството на кафето.

Кафе на зърна може да си вземете в хартиена или вакуумна опаковка. Херметичната запазва по-добре вкуса и аромата на зърната, защото нямат досег с въздуха и не оксидират. Ако все пак решите да бъде в хартиена торбичка, проверете кога е било изпечено кафето. Не трябва да бъде по-късно от 3 седмици, а най-добре е да бъде изпечено преди седмица. Проверете каква е датата на изпичане на вакуумната опаковка или попитайте продавача, от когото купувате насипно кафе.

Външен вид на зърната

Зърната кафе при всяка смес трябва да имат почти еднакъв размер и форма. Ако има по-малки или парчета зърна, както и различни по цвят, това значи, че кафето не е с високо качество.

Друго, което трябва да проследите, е дали зърната не са мазни. Ако това е така, те са изпечени прекомерно и маслата са излезли на повърхността. Препеченото кафе ще има вкус на изгоряло, мляното ще се получи лепкаво и съответно екстракцията му ще е неправилна.

И тъй като и без да бъде препечено, кафето може да има по-тъмен цвят, ако предпочитате тъмни блендове, остава ви само да изберете зърна с тъмна повърхност.

Степен на изпичане

Вкусът на напитката, която си приготвяте, много зависи от степента на изпичане на зърната. Необработените кафени зърна са със светлозелен оттенък. Зеленото кафе е особено популярно като съставка в средства за отслабване и хранителни добавки. От него може да се приготви и напитка, която също ободрява, но без да има силно възбуждащо действие върху нервната система.

Когато се пекат, в зависимост от степента на изпичане, кафените зърна променят не само цвета си, но и аромата, и съответно вкуса на приготвената от тях напитка. Ароматът става по-наситен с увеличаването на степента на изпичане. Затова, за да определите кои зърна кафе да изберете, погледнете на етикета посочената степен на изпичане.

Леко изпечените зърна са светлокафяви и запазват по-голяма част от кофеина и вкусовите характеристики на съответния сорт. Напитката от средно изпечените зърна има по-балансиран вкус, киселинност и аромат. Има средно тъмно изпечени и тъмно изпечени зърна. При първите по повърхността се забелязват капчици масла и вкусът на кафето може да е с нотки на карамел. Тъмно изпечените придават горчив, дори изгорял вкус на напитката.

Потърсете средно изпечен бленд и макар че кафето няма да бъде с толкова силен аромат и горчив вкус, със сигурност ще ви допаднат елегантната киселинност и леките карамелени нотки.

Етикет

Освен че кафените зърна трябва да бъдат предлагани във висококачествена опаковка, дори да сте избрали такава, препоръчително е да погледнете и етикета. Там производителят трябва да е предоставил максимално количество информация – за произхода на зърната, вид на смилане и печене. Не пропускайте и срока за годност. Ако се усеща горчив аромат, може би херметическата опаковка пропуска и кафето е остаряло.

Произход на кафето

Винаги е добре да сте запознати с произхода на избраното от вас кафе. В супермаркета ще видите това на опаковката, но ако купувате от магазин за насипно кафе, се интересувайте по-подробно за региона на отглеждане – Карибите, Бразилия, Средна Америка, Кения и др. Така ще можете да изберете кафе според вкуса си.

Кафето на зърна е най-добрият вариант за приготвяне на вкусна и ароматна напитка. Смляно преди непосредственото му приготвяне, то ще ви осигури необходимия интензивен аромат и вкус според предпочитанията ви.