Със своето гласуване Община Ловеч осуети предвиденото увеличение на цената на водата в областта. Това сочат резултатите от редовното присъствено заседание на общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК АД – Ловеч, което се проведе на 18 април 2022 г. при областния управител.

Представител на Община Ловеч в заседанието е кметът Корнелия Маринова, която гласува така, както по-рано бяха решили общинските съветници. Тоест – против приемането на предложения от държавата бизнес-план.

След проведеното гласуване се оказа, че гласовете на държавата и на три от общините в областта са недостатъчни за приемането на актуализирания бизнес план на ВиК АД – Ловеч, за регулаторен период 2022-2026 г. В резултат бизнес планът не беше приет и така бе предотвратена възможността за увеличаване на цената на водата, която гражданите на Ловеч ще заплащат през следващите години.

Припомняме, че според актуалното разпределение на гласовете в общото събрание държавата в лицето на областния управител притежава 35%, община Ловеч – 29,65%, община Тетевен – 12,7% (без внесено становище) , община Луковит – 10,81%, община Угърчин – 3,88%, община Ябланица – 3,72%, община Летница – 2,25%,  община Априлци – 1,99%.

Община Троян не членува, тъй като има общинско ВиК дружество.