sostra2208131Даниела Балабанова

Археологичният сезон край Троян започна с нови разкрития при разкопките в крайпътната станция „Состра”, която се намира на 200 метра североизточно от крепостта „Состра”край троянското село Ломец.
При направените през последните две седмици разкопки е открит голям луксозен крайпътен комплекс, който се развива от средата на втори до края на 5 век, съобщи заместник-директорът на Националния исторически музей и ръководител на разкопките доц. д-р Иван Христов. Още миналата година на това място бе открит голям басейн, а имотът закупен от Община Троян.
До момента са открити до дълбочина от два метра жилищни помещения, отоплявани чрез хипокаустова система, фригидариум (басейн за студена вода) и калдариум (басейн за топла вода), съблекалня, пещ, развита канализация, интересни предмети, множество монети.
„С тези структури увеличаваме експозиционната площ на „Состра” с още 500 метра. Ако крайпътната станция, която е имала най-малко 12 помещения – жилищни, битови, басейни и стопански постройки, то само от новозакупената площ от Общината имаме четири постройки. Най-интересен е басейнът, открит миналата година, както и още един по-малък басейн –съвременно джакузи, отоплявано с топъл въздух и топла вода”, заяви Христов.
Той добави, че всичко е разположено до главен път за по-бързо социализиране, по-лесно запазване. По думите му „Состра” е истински археологически резерват, защото само на територията на тази махала в село Ломец има три паметника от национално значение – крайпътната станция, крепостта и ранно-християнската базилика „Свети Георги”. Всичко това според него е с голям потенциал за правене на туризъм.
„В един момент туристите ще могат да се разхождат в лабиринт от помещения, да влизат в  различни сгради, да наблюдават как е устроено подовото отопление, хипокауста. Това са сравнително редки луксове за римските сгради в провинциите на север от Стара планина. Тук имаме жива история, която може да бъде разказана”, заяви още археологът.
„Ние очакваме чрез финансиране от Министерството на културата да бъде проучен и осигурен достъп до крепостта по пряк път. В този сезон амбицията ни е да започнем да работим за цялостно проектиране на комплекса. Ще търсим финансиране в три посоки –археология, консервация и подобряване на инфраструктурата”, заяви кметът на община Троян Донка Михайлова.
Общината е предоставила 15 хиляди лева за разкопки.