В Ловешка област в 14 населени места все още няма електрозахранване, около 70 аварийни екипи от различни райони на страната работят на място по отстраняване на авариите, съобщи пред журналисти при един от пречупените стълбове край Ловеч Бойко Чавдаров, регионален мениджър на „ЧЕЗ Разпределение България“.
По думите му в област Ловеч по-голямата част от авариралите електропроводи са възстановени. Все още няма подадено електрозахранване в 12 населени места на територията на община Ловеч и в две в община Угърчин. Продължава работата в останалите населени места по отстранява на единични повреди по мрежи ниско напрежение. Екипите ни са на терен и ще останат и в тъмната част на денонощието до пълното отстраняване на повредите, добави Чавдаров.
Той каза още, че обстановката е много динамична и не може да се ангажира със срок кога ще бъдат отстранени авариите. Обилният мокър снеговалеж предизвика обледявания по проводниците, в следствие на тях има счупени стълбове средно напрежение, счупени изолатори, скъсани проводници, които екипите в по-голямата си част са възстановили, но днес при затоплянето е започнала втора част на възникване на аварии, дължащи се на т. нар. камшични удари. „Това отново върна екипите ни на много места в изходно положение. Създали сме организация работата да не спира до пълното възстановяване на захранването, като тенденцията е до края на деня да сме овладели всички аварии средно напрежение”, посочи още Бойко Чавдаров.
По думите му за много кратко време се е струпало голямо количество мокър сняг, който е предизвикал множеството аварии едновременно. Той обясни, че до ниво средно напрежение, до трафопостовете, имат изградена система, която им сигнализира за настъпилите аварии, така че аварийните екипи директно тръгват да локализират тяхното място и отстраняването им. „Разчитаме много по места на кметовете и кметските наместници за съдействие относно предаването на информация, така че всеки сигнал от граждани да пристигне до нашите аварийни екипи”, добави регионалният мениджър.
Той каза още, че в община Враца се работи в четири населени места по възстановяване на захранването и в 7 села в община Мездра. Срокове не даваме, ще работим до пълно възстановяване, добави Чавдаров.