Ретроспективна панорама на Чешката нова вълна (60-те години на м. в.) гостува в кино „Космос“ в Ловеч от 16 октомври, като филмите са с вход свободен от 18.00 часа. Това са световно известни заглавия, но малко познати в България поради цензурата по време на комунизма.

Първият филм на 16 октомври е комедията „Черен Петър“ / Černý Petr, на световно известния чешки режисьор Милош Форман, по-късно емигрирал в САЩ („Полет над кукувиче гнездо“, „Амадеус“).

В периода до 21 октомври в Ловеч ще бъдат прожектирани още пет филма на чешки режисьори – „Строго охранявани влакове“/ Ostře sledované vlaky, реж. Иржи Менцел, „Маргаритки“ / Sedmikrásky, реж. Вера Хитилова, „Интимно осветление“ / Intimní osvětlení, реж. Иван Пасер, „Всеки млад мъж“ / Každý mladý muž, реж. Павел Юрачек, „Случай за начинаещ палач“ / Případ pro začínajícího kata, реж. Павел Юрачек.

Всички прожекции са от 18.00 часа с вход свободен. Филмите са осигурени в рамките на комуникационната стратегия и с любезната подкрепа на Чешкия културен институт – София.

Пак на 16 октомври от 16.30 часа във фоайето на Областна администрация Ловеч ще бъде открита изложбата „Кан Тервел – спасителят на Европа.“

Същият ден от 17.30 часа в кино „Космос“ ще бъде открита изложба „Плакати от колекцията на чешкия Национален филмов архив“.

Инициативата е в рамките на Комуникационната стратегия на Р България за Европейския съюз. Целта е да се популяризира богатото и разнообразно културно наследство на Европа.