Общата художествена изложба на ловешките художници ,,Есенен салон” беше открита на 14 ноември вечерта в Художествената галерия Ловеч. Тази година участват 36 творци със 75 произведения в жанровете живопис, рисунка , скулптура и приложни изкуства.

Приветствие към участниците в тази най-голяма изява на местните творци поднесе заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов. ,,Есенният салон” се утвърди като едно от ярките явления и сега с него откриваме сезона на културните събития в града. През последните години Художествената галерия работи усилено, с много изложби, изяви и гостувания в други градове и това ще продължи и през следващите години“, каза Венцислав Христов.

На събитието присъстваха д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция „Образование, здравеопазване, култура и туризъм“, много художници и ценители.

В словото си Галя Герганова, главен уредник на галерията, каза: „В творбите се усеща тънката чувствителност на художниците в общуването им с природата, с човека, моменти, когато дистанцията се скъсява и творецът и обектът се приближават, дори се сливат в едно. Сякаш в този тих диалог художникът търси самия себе си. Всеки творец търси как чрез багрите, обемите, светлината и материалността на този свят да насити творбата с емоция и съдържание.“

Тази година организаторите отдават почит на онези ловешки художници, които са починали наскоро. Творбите им са включени чрез техните роднини, така че в експозицията могат да се видят работи на Александър Иванов, Мариян Жечев, Тошо Михайлов, Йозев Гаджовски, Иван Василев.

„Есенен салон 2019“ може да се види до края на календарната година.

Сподели с:


Вашият коментар