Ще бъде осигурен финансов ресурс за подмяна на водопроводите в ловешкия квартал „Младост“ и в село Умаревци, община Ловеч, съобщи на 24 април заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Това стана по време на дискусията “Магистрала “Хемус” – новите 134 км”, която се проведе в хотел „Ловеч.

Срещата бе организира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в. „24 часа“. Във форума участваха още председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски и изпълнителният директор на “Автомагистрали” ЕАД Стоян Беличев.

Присъстваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, областният управител Ваня Събчева, депутати, кметове и представители на общини от Централна Северна България, директори на институции и заинтересовани лица.

Николай Нанков открои значението на изграждането на АМ “Хемус”, като направи съпоставка с развитието на Южна България след изграждането най-вече на АМ “Тракия”. Той посочи, че на юг от Стара планина се създава брутен вътрешен продукт на стойност 75 процента от общия в страната, а преките чуждестранните инвестиции там са над 93 процента. “Това не се дължи само на един инфраструктурен обект, но той е основната предпоставка за всички икономически и социални активности, които следват развитието на една подобна базисна инфраструктура”, заяви заместник-министърът. Той каза още, че благодарение на промените в Закона за държавната собственост и Закона за опазване на околната среда срокът за завършване на цялата АМ “Хемус” ще се съкрати от 2024 г. на 2023 г.

Десеткилометровият участък от Ябланица до п.в. “Боаза” ще бъде завършен, вместо март 2020 г., тази есен, а трасето от 16,5 км от п.в. Белокопитово до п.в. Буховци се очаква да бъде готово в края на 2020 г. Участъкът от “Боаза” до пътя Ловеч – Плевен, чийто символичен старт бе даден вчера, трябва да бъде готов до средата на 2021 г. През август или септември се очаква да започне строителството на трасето от пътя Плевен – Ловеч до Русе – Велико Търново. До 20 дни ще стартира процедурата по избор на изпълнител за разширен идеен проект за първите 60 км от участъка Велико Търново – Търговище, за останалите 30 км вече има изготвен идеен проект и до 40 дни “стартираме с избор на изпълнител на инжинеринг, т. е. допроектиране плюс строителство. Така че за последните 90 км от магистралата тази година ще работим усилено по проектиране и по отчуждавания, за да може в рамките на 2020 г. и там да стартират строително-ремонтни и монтажни дейности”, каза още Нанков.

Георги Терзийски заяви, че процесът е необратим и осигурен с ресурс, а служителите на Агенция “Пътна инфраструктура” работят с пълни сили. В трите участъка от Боаза до п.в. Дерманци, от Дерманци до Каленик и от Каленик до пътя Плевен – Ловеч извършват поетапно отчуждителни процедури. За тези участъци няма обжалване.

5 коментара

  1. Всички ремонти са преди избори! Български патент!

  2. Осигурен или “усвоен” ако правите разликата..! ОГРООМНА Е!! 🙂

  3. Айде пак… да замажем очите на овцете…отбий номер

  4. Не стига, че затворихте тунела за месеци, сега разкопайте за ВиК и ще се придвижваме от/до домовете си ПО ВЪЗДУХА!!!

Comments are closed.