Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ село Йоглав, община Ловеч, изпълни дейността по одобрено проектно предложение „Пътуване за участие в събори и фестивали”, по Програмата за развитие на читалищните дейности в Община Ловеч през 2019 година, съгласно договор № ДС-545/29.05.2019 г, подписан от Кмета на общината Корнелия Маринова. С предоставените средства за допълнителна финансова подкрепа , фолклорна група „Югла“ при НЧ „Пробуда 1926 г.“ успя да реализира пътуване за участие в шестия Национален събор на българското фолклорно богатство „Тараклъка пее и танцува“ в село Градище, община Левски, на 27 юли 2019 година.
Групата се представи с песните „Садила Яна“ и „Снощи мамо се завръщах“, за което получи грамота за участие и съхранение на българското от поколение на поколение. Индивидуални грамоти за участие получиха Веска Добрева, за изпълнение на песента „Събо ле, хайдут габровке“ и Георги Линджов, който, заедно със своите танцуващи кукли, изпълни песните „Кукувице“ и „Отдолу идат ергените“. Неповторимите стогодишни автентични народни носии отличиха йоглавските участниците и спомогнаха за поддържане на българския дух на събора. Корепетитор на групата е Стоян Александров, акордеон.
Художественият ръководител Еленка Щерева, секретар на читалището, сподели, че с това допълнително финансиране самодейците са мотивирани да участват в събори и фестивали и с гордост да пазят и разпространяват родния фолклор.