В периода 22 – 26 април четирима преподаватели от ПЕГ „Екзарх Йосиф I” взеха участие в структурирания курс „Преподаване на общообразователен предмет на чужд език“ (CLIL), който се проведе в гр. Прага, Чехия. Тази мобилност е  съфинансирана по програма „Еразъм+“ на ЕК, а участието на нашите учители се осъществи благодарение на текущия проект на Езиковата с № 2023-1-BG01-KA121-SCH-000132439.

По време на обучението г-жа Кристина Конова, г-жа Надежда Николова, г-н Георги Гергов и г-н Станислав Вълев имаха уникалната възможност да работят в международен екип с колеги от Италия, Испания, Франция и Черна гора и да обменят добри практики.

Учителите участваха в множество интерактивни дейности с основна рамка CLIL. Съществена част от обучението беше работата по конкретни казуси, почерпани от педагогическия опит на преподавателите. Това доведе до идеи за множество ползотворни решения, техники и похвати, които могат да бъдат прилагани в класната стая.

Динамиката на съвременния свят и технологичното развитие са най-видими в сферите на здравеопазването, „зелената“ икономика и образованието. В този аспект на педагогическите специалисти беше демонстрирано използването на най-съвременни дигитални инструменти за оптимизиране и подготвяне на съдържание, както и за провеждане на пълноценен урок с CLIL. Практическите екипни задачи имаха за цел да онагледят прилагането на компетентностния подход и да подготвят учителите за интегрирането на този тип дейности в учебния процес. От тренировъчния център проведоха и организирано групово посещение на едно от най-престижните училища в Прага, което завърши с официална дискусия и обмен на идеи за бъдещето на образованието и добри практики.

Акцент в културната програма беше посещението на историческото сърце на чешката столица – Стария град (Староместске намести), който изумява с готическата си грация и ренесансова архитектура, както и с църквите и мостовете в бароков стил. Впечатляваща беше обиколката на неоренесансовата сграда на Националния музей, висока над 70 метра – творение на архитекта Йозеф Шулц.

Благодарение на този курс ловешките учители надградиха своите професионални компетентности и умения и натрупаха идеи, които нямат търпение да приложат в класната стая.