Павлин Иванов

Днес, на нарочна пресконференция в Националния пресклуб на БТА, всички съветници от БСП Ловеч декларираха единна си позиция за сваляне на доверието от кмета на община Ловеч Страцимир Петков.

Поводът за пресконференцията е уволнението на зам. кмета излъчен от БСП – инж. Петър Маринов и мотивите за този акт, както бяха определени от страна на Страцимир Петков като чисто политически, заради липсата на подкрепа в Общински съвет Ловеч.

В своят анализ, на базата на който социалистите вече не са част от “сглобката”, Минчо Казанджиев изтъкна множество аргументи:

вече 6 месеца неслучила се ревизия на предишното ръководство, невключване на част от приоритетите на БСП в кметската управленска програма, казусът с връщането на Казармата, два пъти отхвърлената от социалистите структура на общинската администрация, провалът на проекта за Спортната зала в “Димитър Димов”, наследените неизгодни за ловчалии договори, липсата на план-сметка за чистота и други.

Въпреки това, Казанджиев заяви, че ще продължават да работят в името на нашия град и за неговото добруване. “Всяко едно добро предложение ще бъде подкрепено, но всичко, което дава съмнение за проблеми, за незаконност, за интереси, няма да бъде подкрепено и ще бъде сериозно критикувано от нас”, каза Минчо Казанджиев.

За близо шест месеца управление не можаха да разберат какво е наследството в общината. Обяснението, че е сключен договор за извършване на одит на Общината, но фирмата се е отказала, е неработещо, защото в Общината има структури, които могат да извършат това, каза Казанджиев. Той акцентира, че самата Община има капацитет да установи фактите, но не го е направила.

По думите му, ако ръководството на Общината е имало желание да провери какво е наследството, е можело дори и със собствени сили да го направи.

Казанджиев каза още, че начинът, по който кметът Страцимир Петков се е разделил със заместник-кмета Петър Маринов, както и с Камелия Вълчанова, която била доказан експерт в обществените поръчки, е “прибързано решение, необмислено и несъгласувано с нас”.

Той посочи, че БСП са подкрепяли предложения в Общинския съвет и даде пример с избора на председател на Общински съвет, актуализацията на капиталовите разходи, стратегията за управление на общинската собственост и с бюджета.

Казанджиев каза, че са били против връщането на терена на казармата на държавата и увеличаването на заплатата на кмета, от което се повишават и заплатите на заместниците му и на председателя на Общинския съвет.

Заместник-ръководителят на групата на БСП в Общинския съвет Валентина Янкова обясни, че част от съветниците не са подкрепили структурата на общината, защото липсва аргументация и законова основа.

В отговор на въпрос на “Ловеч днес” относно визията на БСП за промяна на статута на текущият Председател на Общински съвет във връзка с множеството грешки и приемането на Бюджет с брутално нарушение правилата и кога социалистите са разбрали кого точно са подкрепели за кмет на община Ловеч, Минчо Казанджиев даде следните отговори.

По отношение на Председателя на ОбС, той каза, че проблеми с работата по Правилника за работа на съвета има доста отдавна. Казанджиев даде пример от последното заседание, на което е направил предложение за промяна в правилника. Тогава всички са разбрали, че своеволно, Председателят Тихолов е сформирал група от трима души за промяна на Правилника. Никой не е знаел за това, както и каква е тази група и какво точно работи.

Не може да определяш дневният ред на Общински съвет еднолично, заяви Казанджиев. Винаги е било в съгласие с лидерите на групи и председателите на комисии. Дори и при г-жа Маринова, винаги на председателски съвет се е обсъждало какъв да бъде дневният ред и в коя комисия да се разглеждат.

Водача на ловешките социалисти определи като прецедент, Отчета на бюджета да се гледа само от една комисия. Второ, внесено е предложение за обсъждане в Общински съвет на предложение за Почетен гражданин на Ловеч, което не отговаря на изискванията на закона – няма необходимият брой подписи. И вместо Председателя да го върне на вносителите, той го внася за обсъждане в комисия! Още повече, без да е минало на задължителното обществено обсъждане.

Може да е “грешка на растежа” в управлението, но може и да нещо друго, каза Казанджиев, като за него по-вярно е второто предположение.

Водачът на ловешките социалисти заяви, че една група от 5 човека не може сама да вземе решение за бъдещето на Председателя на Общински съвет Ловеч, но ако той продължава по същият начин, ЗМСМА е предвидил какво може да се случи.

Относно подкрепата на балотажа на социалистите за Петков, Минчо Казанджиев каза, че те са били изправени пред факта, че има кандидат на ГЕРБ и кандидат на друга политическа сила. Решението на БСП е било да се подкрепи Петков, макар че, той е излязъл от техните редици.

Надявахме се да има различно управление, а и самият слоугън беше “Различният кмет”, каза Казанджиев, но ние не виждаме “видими резултати” и това беше един от мотивите ни да кажем “НЕ” на увеличението на заплатата на кмета, докато не видим резултат.

Аз напуснах като кмет със заплата 1600 лв. Колкото и да са се променили нещата, айде покажи първо нещо, каза Минчо Казанджиев по повод техният отрицателен вот за възнагражденията. Можем да направим заплатата му и по-висока, а не 4900 лв., но трябва да има някакъв резултат.

Снемаме доверието си от кмета на община Ловеч, но продължаваме да работим за интересите на жителите на общината.

Съветниците от БСП декларираха, че всяко едно законосъобразно и важно за жителите на Ловеч предложение, ще бъде подкрепено. Но всяко едно предложение, което буди съмнение за лобизъм, за незаконосъобразност, няма да бъде подкрепено.