chetismen3009142Албена Йончева

Истински празник на приятелството и книгата се проведе в градската градина на нашия град на 28 септември – неделя. Националната кампанията „Чети с мен” постави своеобразен рекорд по масово четене в страната, което стартира точно в 10.00 часа на неделния ден в паркове и градини на България. В първата кампания в подкрепа на четенето, инициирана от Министерство на културата и подкрепена от десетки организации и издателства, се включи и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Със стихотворение за приятелството на незабравимия и неповторим Валери Петров областният управител Милко Недялков постави началото на масовото четене.

chetismen3009145На импровизираната сцена в беседката водещата Юлияна Близнакова покани публиката да представи своето любимо стихотворение или цитат от книга. За малкият Мартин от ОДЗ „Слънце” това беше стихотворението „Книжко моя, сладкодумна” на Асен Босев. Прозвучаха откъси от вечните детски книги „Пипи дългото чорапче”, „Малкият принц”, „Тошко Африкански”. Поетесата Екатерина Пенчева изненада публиката със свои стихове, посветени на любовта и приятелството.

Директорът на библиотеката Мариана Иванова връчи награди на най-активните малки читатели, които през лятната ваканция прочетоха най-много книги извън препоръчителните списъци – деветгодишната Кристина Христова от ОУ „Христо Никифоров” и седмокласничката Лидия Димитрова от ОУ „Васил Левски”.

chetismen3009141През лятото беше проведено и литературното състезание „Предай нататък”. 35 деца до 10-годишна възраст взеха участие в литературната надпревара, в която бяха включени 10 заглавия на книжки, издадени в последните години. Най-предпочитани се оказаха забавните книжки от поредицата на Даяна Кимптън „Ейми разговаря с животните”. Страстни почитатели на заглавия от поредицата се оказаха второкласничката Михаела Енева от СОУ „Тодор Кирков” и деветгодишната Камелия Ан Нгуен от ОУ „Васил Левски”.

Доброволците на библиотеката Дона, Марина и Давид бяха незаменими помощници и аниматори на малките. Те рисуваха с неподправено удоволствие „муцунки” по лицата на децата, организираха и проведоха игра на думи с пожелалите да покажат своите знания участници. Голяма помощ в литературната игра оказа и Екатерина Пенчева

chetismen3009146Кампанията „Чети с мен” под формата на уроци по четене стартира още на 23 септември в детския отдел и в читалнята на Регионалната библиотека, за да получи своя връх на 28 септември на открито в центъра на Ловеч. Учениците от 11 клас на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”, с ръководител Людмила Брънекова, показаха завидни познания по английски език като направиха превод на откъси от книгата „Европейска Турция” на Джеймс Бейкър, племенник на откривателя на изворите на Нил Самюъл Уайт Бейкър. Така младите хора разбраха чрез живописния и образен език на известния английски пътешественик как е изглеждал нашият град през 19 век.

chetismen3009143В Детски отдел над сто деца от първи и втори клас на ОУ “Христо Никифоров” също се убедиха, че четенето може да бъде изключително забавно. С весели игри на думи, гатанки, стихчета, посветени на знанието и книгите, с нови книги на издателствата “Булвест 2000” и “Анубис” протекоха срещите с тях.

“Чети с мен” постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти. Инициативата е пръв опит да се обединят всички около една голяма и важна кауза – тази на “четящите хора”.

4 коментара

  1. Ами сега се прибира реколтата, защото трябва да се яде все пак през зимата,а само от заплатите при тези цени…. трудничко ще е. Затова те са на село. А кой ще им гледа децата когато те са там?

    1. Не на мен с подобни примитивни аргументи- който обича детето си, ще направи всичко възможно и невъзможно, за да го образова.

  2. Отлична инициатива, която кара малчуганите да се вълнуват и да бъдат активни читатели. Да обичат и да разбират хубавата книга. Отлична водеща,но как може в неделя сутрин да се провежда,когато хората са си по селата и няма кой да доведе децата на това шоу. Да имаше около 20 възрастни хора. Това е отбий номер.

    1. А какво търсят по селата когато има интересно мероприятие? Ако родителите са място, ще ги оставят в града, за да отидат.

Comments are closed.