protestzatvor1107133      УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ,
Във връзка с тиражираната в медийното пространство информация, относно одобреното от Служебното правителство предложение за въвеждане на възраст, за пенсиониране за военни, полицаи и служители в затворите – станало ясно от стенограмата от правителственото заседание миналата сряда, на което е бил гласуван доклад с нови мерки по Националната програма за реформи на България за 2014-та година, Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България заявява:

Обявяваме се срещу заявените от Министъра на труда и социалната политика намерения засягащи и ограничаващи социални права на служителите в Сектор Сигурност. Категорично не одобряваме и не приемаме предложение, което не е подкрепено с необходимите анализи, аргументи и обществена дискусия по темата.Принудени сме да поискаме оставката на Министъра на труда и социалната политика и да започнем подготовка за протестни действия, само месец след последния наш протест по друг повод.

Синдиката на служителите в затворите в България намира, че подобни действия водят единствено до противопоставяне и конфликтност на отделни съсловия, групи и професии и са в ярък контраст с необходимостта от национално съгласие в настоящия тежък период за страната.

Напълно неприемлив и недопустим за нас е  всеки опит за стартиране на театрална реформа при липсата на ясно обявена и дискутирана в широк кръг конкретна стратегия за развитие на целия сектор. Обявените намерения и реални действия на всички правителства в последните години са крайно обезпокоителни за нас (служителите в затворите), не са подчинени на ясна и единна визия за развитие на сектора, планират се и се провеждат без реалното участие на професионалистите, които засягат.

Тъй като в публичното пространство се твърди, че подобна реформа е нужна на българския данъкоплатец, системите за сигурност и държавата, то ние настояваме за отговор на следните въпроси:

  1. Защо решения водещи до промени, засягащи служителите в сектора и нашите членове се взимат на тъмно без знанието и без допитване до синдикалните организации и обществеността ?
    2.    От едни прибързани неефективни решения, взети в условия на пълна непрозрачност, несъобразени с конкретните нужди на националната сигурност, повече губят или повече получават данъкоплатците ?
    3.    Защо  служебното правителството, се занимава с проблеми, които не са в неговите правомощия ?
    4.   Защо на българския данъкоплатец му се вменява идеята, като съзнателно се подава неясна или често напълно невярна информация, че социалните придобивки на служителите в сектор сигурност са незаслужени спрямо останалата част на обществото, и такива промени са неизбежни, с оглед поети ангажименти на страната ни пред институциите на ЕС ?

Тъй като така създалата се ситуация е напълно неприемлива за нас, а за несъстоятелността на подобни предложения ясно говори надигащата се вълна от протестни настроения, от името на нашите членове, казваме:

     Господа управляващи, настоящи и бъдещи, говоренето от наша страна беше до тук ! Действията ни занапред ще зависят от Вашите !

С уважение,                                                                                                       УС   НА  ССЗБ
30 септември 2014 г.

Синдикат на Служителите в Затворите в България / ССЗБ /