dimitrova2507131Двудневен семинар по образованието се проведе в Рибарица на 13 и 14 март. На него присъстваха заместник-министърът на образованието и науката доц. д-р Атанаска Тенева, зам.-областният управител на Ловеч Цецка Димитрова, началникът на Регионалния инспекторат по образованието – Ловеч, Еленко Начев и експерти от образователното министерство, от общините, както и директори на образователни заведения от областта. За това информира пресцентър на Областна администрация.

„Крайно време е българският учител да заеме гордо място в обществото.“ С тези думи Цецка Димитрова даде началото на семинара. Заместник-министърът доц. Тенева подчерта, че във ведомството се работи усилено учителската професия да стане престижна, като тази на лекарите, архитектите и строителните инженери.

Доц. Атанаска Тенева очерта трите основни приоритета на Министерството на образованието и науката: професионално образование и обучение, разширяване и подобряване на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в училище и стратегия за развитие на педагогическите кадри. Зам.-министърът допълни, че „Училището на 2014 г. е училище на диалог.“

На семинара бе дискутирана стратегията за задържане и прибиране на учениците в училищата; квалификацията на помощник-възпитателите в детските градини и системата за учене през целия живот. Бяха набелязани и проблемите на делегираните бюджети през 2014 г. и възможностите за продължаване на целодневната организация в средищните училища.

Резултатите от външните оценявания от предходната година бяха дискутирани през втория ден от семинара, бяха дадени указания и насоки за провеждането на тазгодишната процедура. От експертния отдел на образователното министерство представиха пред директорите на училища от Ловешко акцентите на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. 

3 коментара

  1. Яли, пили и се веселили! Така ми звучи това „Крайно време е българският учител да заеме гордо място в обществото.“

  2. „Крайно време е българският учител да заеме гордо място в обществото.“
    Много добре звучи.
    Да,кой ще дойде да се ядосва с тези хлапета на родители,чийто израстване е от демокрацията, която те не разбраха и сега я предават на децата си, които всичко могат и всичко знаят,не бива да им се прави забележки,че са все на някои и се стресират, като им направиш основателна забележка, а заплатите на учителите са са около 550 лв.или малко отгоре да кажем. Я вижте в “елитното” училище на града колко начални учители се смениха.Къде са младите хора,които ще застанат с лице към проблемите на подрастващите и ще бъдат новите учители, за които говори МНО. Приказки и семинари от много години има,но резултати – няма.

  3. Цецке, точно с тази министърка ти сигурна ли си, че българският учител ще заеме гордо място в обществото? Верно ли?

Comments are closed.