Премиера на новия каталог на Художествената галерия в Ловеч заедно с голяма изложба от фонда имаше на 22 май вечерта. Събитията са по повод 55 години от създаването на галерия. Каталогът е издаден с финансовата помощ на министерството на културата.

Днес сме на рожден ден на една важна културна институция на една мъдра възраст, каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя допълни, че това е мястото, което през годините неизменно привлича ценителите на красотата и хармонията.

„Ние съхраняваме близо 3000 творби от всички жанрове, датирани от 30-те години на миналия век до наши дни. Галерията постоянно се разширява с къщи с дарения, като тези на Димитър Казаков, Мирчо Мирчев и Никола Манев. Каталогът пък съдържа 264 илюстрации на художествените произведения от фонда“, изтъкна директорът Валентин Узунов. На събитието присъстваха председател на ОбС в Ловеч Петър Цолов и зам.- кметът Венцислав Христов, както и много граждани и гости от страната.

Красив кристал с 3D реплика на Ловешка крепост връчи на институцията кметът Корнелия Маринова. Събитието завърши с голям коктейл, а изложбата може да се види в продължение на месец.