Областна дирекция на МВР – Ловеч и РД “Пожарна безопасност и защита на населението” – Ловеч са създали необходимата организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на областта преди, по време и след приключване на изборите за Европейски парламент.
Със заповед на директорът на ОДМВР Ловеч е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите. Щабът ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.
В охраната на местата за гласуване, ангажимент ще имат около 400 служители от ОД МВР – Ловеч и РД ПБЗН – Ловеч. Те ще се грижат за сигурността на 258 СИК, разположени в 179 изборни места и 2 подвижни избирателни комисии.

Служителите ще поемат охраната на секциите в 18 часа на 25 май, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК в РИК.

Напомняме на гражданите, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени, в нетрезво или неадекватно състояние, лица.

В изборния ден полицията ще осъществява само външна охрана на изборните помещения. Няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багаж.
Инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол” при РДПБЗН и РСПБЗН са извършили необходимите проверки относно пожарната обезопасеност на всички помещения свързани с изборния процес.

Гражданите, които нямат валидни документи /лична карта или личен /зелен/ паспорт/, ще могат да упражнят правото си на глас. При невъзможност да им бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май, те ще могат да получат удостоверение, с което да гласуват. За тази цел е необходимо лично да подадат искане в сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Ловеч или в паспортните звена в Троян, Тетевен и Луковит от 08.30 ч. до 17.30ч. на 24 май /петък/ и 25 май /събота/, а в изборния ден  на 26 май /неделя/ – от 08.30 до 19.30 часа.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден – 26 май 2019 г.

Сигнали за нарушения, свързани с изборния процес и съотносими към дейността на МВР, се приемат на откритата денонощна линия в МВР на тел. 982 2232 и e-mail: izbor@mvr.bg