Христина Шишийска от 6-б клас на ОУ,,Христо Никифоров‘‘е победител в Националния конкурс ,,На мира в света‘‘.

Конкурсът е организиран в град Бургас за четвърта поредна година, защото тази чудесна инициатива убеждава, че има смисъл да се дава простор на една мисъл, вечна като живота.

,,Мирът е наша потребност, свобода – неотменна мечта. Отговорността да опазим  мира и свободата е общ дълг на човечеството и на всеки от нас‘‘- споделят организаторите.

Институциите, участвали в организирането и провеждането на конкурса са:

Община – Бургас, РУО – Бургас, Регионален държавен архив, Регионален исторически музей, Регионална библиотека ,,П.К.Яворов‘‘, Военно окръжие – Бургас, Областен съвет на СОСЗР, Областен съвет на СВВБ, Военен клуб – Бургас.

Креативното есе ,,Светът жадува мир‘‘е сътворено в Клуба на талантливите деца в ОУ,,Христо Никифоров‘‘ с ръководител Полина Георгиева. Децата в този Клуб отдавна са престанали да гледат света през прозореца, защото са станали изследователи. На първо място в картата на ценностите си поставят световния мир.Често препрочитат мъдрите думи на Айнщайн: ,,Мирът не може да бъде опазен със сила. Той може да бъде постигнат само с разбиране.’’ Младите хора са убедени, че могат да разбират само образованите хора, хората с висока култура и висока духовност.

Талантливата Христина споделя в своето есе:

,,Светът жадува мир, защото е вникнал в мотивиращите думи на Робърт Шуман:

“Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват.”

А творчеството е възможно само с висока култура и висока духовност. Ето защо  водещата цел на ЮНЕСКО е да се изгради мира в умовете на хората чрез образование и култура. Днес ние, европейските граждани, възприемаме всичко ценно в културата, не само с ума, но и със сърцето си. Културата е свързващата тъкан на европейската цивилизация.‘‘

Церемонията по награждаването ще се състои на 21.09.2020 г.- Световният ден на мира, когато победители, организатори и съмишленици на Националния конкурс ,,На мира в света‘‘ ще се обединят около призива : Да запазим мира в света!

Полина Георгиева – ЗД по УД и ръководител на Клуба на талантливите деца