Павлин Иванов

Как се е променя животът ни по време на пандемията? Как мисълта за живота и здравето променят начина на мислене и навиците? Отговор на тези въпроси дава Гугъл. Според най-популярната търсачка в света и събраните от нея данни за местоположението, жителите на град Ловеч все по-малко посещават магазини, заведения, аптеки, дори работа. Намалели са и пътуванията.

Изходната стойност за определяне промяна в придвижването на хората е медианата за съответния ден от седмицата за 5-седмичнияпериодот 3 януари до 6 февруари 2020 г. Спрямо тази база, от графиките се вижда, че през последните седмици на ноември 2020, ловчалии са посещавали  с 14 % по-малко обектите за търговия и развлечения.

С 9% по-малко са посещенията на аптеки и магазини за хранителни стоки. Интересен факт е, че 8% по-малко от хората са се придвижвали до работни си места.

За сметка на по-малко движение на хората в търговски обекти и пътувания, 4% процента повече хора остават в домовете си.

Други интересни данни показват, че на ниво област, с 19% са нараснали посещенията в паркове и зони за отдих. За самият град Ловеч, от Гугъл не дават конкретна информация.

За Луковит има данни само за придвижване до работните места. Посещенията до работата са намалели с 20%! За Тетевен процентът е дори по-голям – 24.

За Троян тенденциите са малко по-различни. Троянци посещават с 4% повече аптеки и хранителни магазини, но много по-малко останалите търговски обекти и местата за развлечения. 34% намалението на посещението за тези обекти.

Същевременно, 6% повече от хората остават в къщи. 15% по-малко ходят до работните си места.

Отчетите показват тенденциите за няколко седмици, а най-скорошната информация –преди приблизително 2 – 3 дни (времето, необходимо за генерирането на отчетите).