От Областна администрация Ловеч съобщават, че днес се е провело неприсъствено заседание на Областен кризисен щаб по здравеопазване, свикано от Областен управител за вземане на решение за издаване на заповед от Регионална здравна инспекция – Ловеч относно въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Ловеч. То бе председателствано от зам.-областния управител Бойко Пъдарски /за областен управител на област Ловеч съгласно Заповед № РД-07-100/23.11.2020 г./.

Дневният ред предвиждаше вземане на решение за издаване на заповед от Регионална здравна инспекция – Ловеч относно определяне на задължителен брой легла за лечение на пациенти с COVID-19 в лечебните заведения в област Ловеч и режима на посещение при личен лекар на лица с респираторни заболявания и съмнение за COVID-19 и представяне на допълнителна информация за работата на обектите за хранене и развлечения.

Материалите за участие в заседанието бяха изпратени и на 8-те общини от област Ловеч. Те, както и всички членове на щаба след запознаване с тях, до 13 ч. днес можеха да изпратят своите коментари, становища, одобрение, ако не направят това се счита, че заповедта се съгласува и приема.

В срок с писмо от Община Луковит се подкрепя и одобрява така предложеният проект на заповед на директора на РЗИ – Ловеч и се иска уточнение на текст от заповедта на министъра на здравеопазването – присъствие на не повече от 15 човека се отнася само за частни домове или е възможно събиране в заведения при затворени врати до 15 човека.

В отговор на питането от РЗИ Ловеч отговарят: „Съгласно т. 8 от горецитираната заповед е регламентирано, че не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека. Мярката е насочена към предотвратяване събирането на много хора на едно място. Изрично посочено е, че се касае за събития от частен характер. Същевременно, в т.11 от заповедта е разпоредено, че се преустановяват посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, където подробно са изброени по типове обекти – самостоятелни и прилежащи към места за настаняване. Разрешена е доставка по домовете или вземане на храна за дома и офиса.

Предвид гореизложеното, не следва да се допуска провеждането на частни събития в различни заведения за хранене и развлечения, което ще противоречи на заповедта на министъра на здравеопазването.

Съгласно т.III от Заповедта, кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия. Във връзка с прилагането на т.8 от заповедта, кметът на община Луковит може да регламентира присъствието на не повече от 15 души в ритуални зали или погребални зали във връзка със сватби, погребения и др. с цел изпълнението на мярката по т.8, което няма да противоречи на заповедта на министъра на здравеопазването и при спазване на всички противоепидемични мерки в Заповед № РД-01-675/25.11.2020г. и Заповед № РД-01-677/25.11.2020г. на министъра на здравеопазването.

Областен кризисен щаб по здравеопазване към Областна администрация Ловеч съгласува и приема заповед на Регионална здравна инспекция – Ловеч относно определяне на задължителен брой легла за лечение на пациенти с COVID-19 в лечебните заведения в област Ловеч и режима на посещение при личен лекар на лица с респираторни заболявания и съмнение за COVID-19, считано от 30.11.2020 г. В документа се казва: „Във връзка с Решение № 855 на МС от 25 ноември 2020 г. за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка и издаването на нови заповеди на Министъра на здравеопазването със срок на действие 21 декември 2020 г. и 31 януари 2021 година, с които се въвеждат противоепидемични мерки на територията на цялата страна, считам, че Заповед № РД-01-204/13 ноември 2020 година на директора на РЗИ Ловеч следва да бъде отменена и да бъде издадена нова заповед, в която се регламентира броя на леглата за лечение на пациенти с COVID 19 и реда и начина за прием на пациенти от общопрактикуващите лекари“.

Пълният текст на заповедта се публикува на интернет страницата на Регионална здравна инспекция – Ловеч, а протоколът от заседанието на Областния щаб на страницата на Областна администрация.