Социалните услуги в Община Ловеч постоянно се развиват и обогатяват. От 01 юни 2020 г. социалната услуга Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция „Свети Иван Рилски“ (ЦНСТ) вече се предоставя от Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“. Центърът се намира на адрес: гр. Ловеч, ул. „Стефан Караджа“ № 24.

През месец март Община Ловеч стартира конкурсна процедура за възлагане управлението на социалната услуга на външен доставчик. Конкурсната процедура се реализира на два етапа, от комисия сформирана със Заповед на Кмета на Община Ловеч. В състава на Комисията участва и представител на Агенция за социално подпомагане. След проведената процедура кандидатът Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ бе определена като спечелил конкурса.

На 22.05.2020 г. се сключи договор между Община Ловеч и Фондацията, съгласно който през следващите пет години „Глобална инициатива в психиатрията – София“ ще предоставя услугата.

Към настоящия момент неправителствената организация управлява още две социални услуги в Ловеч – Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Защитено жилище за лица с психични разстройства и три в София – Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Защитено жилище и Център за социална рехабилитация и интеграция. Организацията е част от глобална мрежа от експерти и доставчици на услуги във всички области на психичното здраве. Това и дава възможност да се възползва от опита на редица международно признати експерти в областта на психиатрията и грижата за стари хора.

Сформираното партньорство между Община Ловеч и доставчици на услуги през последните години цели обединяване на ресурсите и капацитета за оптимизиране на резултатите и повишаване на ефективността и достъпността на социалните услуги.