Министерството на туризма актуализира указанията за дейността на хотелите и заведенията в условията след отмяна на извънредното положение у нас заради пандемията от COVID-19, те са съгласувани със здравното министерство и Агенцията по безопасност на храните. С указанията можете да се запознаете тук.

Разрешена е експлоатацията (в закрити и открити площи) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, коктейл-барове, кафе-барове, бар-конгресни центрове, бар-спортни центрове (басейн, тенис, фитнес, боулинг и др.), лоби барове, бар-клубове, бар-казина и бар-вариетета. Остава забраната за посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни барове до промяна на епидемичната обстановка в страната.

В заведенията за хранене и развлечения личните предпазни средства (маски/предпазни шлемове и ръкавици) остават задължителни за персонала, не за клиентите. Персоналът трябва да спазва „Изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене с търговски площи на открито“, изготвени от Българската агенция по безопасност на храните и съгласувани от министъра на здравеопазването, публикувани на техните интернет страници.

Препоръчително е храната по възможност да се сервира. Допустими са два варианта за изхранване на бюфет: когато храната е подредена на бюфет – зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител, оборудван с лични предпазни средства, или при самообслужване от клиента, при спазване на дистанция между клиентите и защита на храната от вторично замърсяване чрез ползване на ръкавици.

Масите трябва да са на разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и с не повече от 4 лица на маса или на едно семейство

Семейните хотели и къщите за гости нямат задължение да представят сключен договор с лечебно заведение за обслужване. При случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в обекта, тe трябва стриктно да спазват инструкциите и препоръките на медицинските специалисти от РЗИ или Центъра за спешна медицинска помощ.

Указанията към местата за настаняване и заведенията за хранене се основават на препоръките на здравното ведомство според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите, както и на насоките на ЕС за постепенно възобновяване на туристическите услуги и за санитарни протоколи в обектите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, огласени от Комисията COVID-19 на 13 май 2020 г.

Вече 25 са плажовете по Българското Черноморие, които предлагат ползване на безплатни плажни принадлежности за активния летен сезон на 2020 г., сред тях са Панорама-север, Ривиера, Шкорпиловци-юг, Бяла-юг, Обзор-юг, Елените-2, Каваци север и юг, Дюни юг, Ахелой и други.

От 1 юни България ще приема чуждестранни туристи от 29 държави с цел туризъм, без поставяне под 14-дневна карантина могат и при влизане през всички гранични пунктове, пристигащите от: Австрия, Нидерландия, Германия, Полша, Гърция, Дания, Румъния, Естония, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Кипър, Франция, Латвия, Хърватия, Литва, Чехия, Люксембург, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана, Сърбия, Северна Македония.

Уточнява се, че мярката важи за пристигащите от гореизброените държави, които са граждани на ЕС, Шенген, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Сърбия и Република Северна Македония.

Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец, с която се задължават да спазват въведените противоепидемични мерки, както и че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.