kakrinafestival609142Близо 300 участници от 23 читалища се включиха днес във фолклорния фестивал „Девет песни от извора” в с. Къкрина. Надпяването продължава и в момента. Съборът се организира от сдружение „Деветашко плато” с подкрепата на община Ловеч, той е седмият поред.

В концертната програма участват самодейни състави от селата от Деветашкото плато, както и гости от цялата страна, между които и от Генерал Тошево, Шумен и Русе.

Фестивалът се съпътства от кулинарна изложба, която показва традиционните за този край ястия – пита, сармички, кисело мляко, мед, качамак, баница. Най-оригиналните и най-вкусните селски продукти ще бъдат отличени от кулинарно жури.

Събитието се заснема от екип на предаването „Пътеводител БГ“ на БНТ 2 и ще бъде излъчено по телевизията.

kakrinafestival609141Специален поздрав към домакини и гости отправи кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев. Той благодари на сдружение „Деветашко плато” и на останалите две общини, негови членове – Летница и Севлиево, за опазването и поддържането на традицията да се популяризират българските села. Кметът припомни за изграденото по проектите на сдружението и гарантира, че с прилагането на Стратегията за развитие на Деветашкото плато и с участието на община Ловеч в селата ще бъдат реализирани нови малки проекти, които да ги правят още по-приветливи. Той поздрави всички участници в събора за енергията и духа, които притежават, и им пожела на днешния празничен ден, когато честваме Съединението на България, „да бъдем още по-силни и единни, обединени в името на България”.