bardfestkmet509141Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев откри тази вечер „Бардфест Ловеч 2014“. Той заяви, че за него е особена чест в навечерието на големия празник за България – Деня на Съединението, да открие една културна национална проява, инициаторите и организаторите на която са известни със своята сила, дързост, творчески дух, мъдрост и много енергия.„Нека си честитим утрешния празник, нека си пожелаем да имаме вяра, че като потомци на славен народ и в днешния нелек делник ще съумеем да се справим с всяка несгода и дадем правилния път към щастието и успеха на децата си.“ Това каза Казанджиев в поздравителното си слово пред участници и зрители на 14-ото издание на бардфеста, което, както всяка година, се провежда под неговия патронаж.

„Днес и утре – посочи кметът – всеки участник във фестивалните вечери на сцената в красивия ни град ще покаже своя авторска песен, създадена през последната година. Авторските концерти ще затвърдят традицията на бардфеста. А най-новите стихове на изявени поети, които ще прозвучат за първи път на ловешка сцена, ще допринесат, силно се надявам, за едно ново, при това положително начало на форума.“ Той увери всички, че общината и занапред ще прави нужната организация, за да се развива фестивалът все повече, да изпраща още повече позитивни послания, да привлича повече участници и да събира още повече приятели.

„Благодаря на кмета Минчо Казанджиев и на неговия екип за за прекрасната организация на бардфеста и с огромно удоволствие изпълнявам заръката на ръководството на Съюза на българските писатели да участвам в това събитие с особено значение” – заяви председателят на СБП Боян Ангелов. Той връчи специалната награда на управителния съвет на съюза на Венцислав Пейков за „поетичните му текстове и за учредяването, организацията и пропагандирането на „Бардфест Ловеч”. Ангелов поздрави и барда Милен Тотев, определяйки го като „двигател на прекрасния фестивал”. Самият Тотев пък получи наградата на продуцентски център „Славянски орден” – обществена организация, която подпомага адаптирането на рускоговорящите в България. Отличието му се присъжда по случай 40-годишната му творческа дейност. И Тотев, и Пейков увериха, че и занапред ще влагат енергия за преуспяването на „Бардфест Ловеч”.

След откриването на форума, което заради лошото време се премести от вътрешния двор на хотел „Вароша” в изложбена зала „Вароша”, всеки от участващите в него бардове се представи лично, изпълнявайки две песни. По-късно тази вечер започва концертът „Булат Окуджава – актуален и вечен“, в който участват ловешкият бард Милен Тотев и Божидар Чапанов, Владо Любенов и дует “Келтик” – Геновева Цандева и Бойчо Иванов, последните четирима и участници в конкурсната програма. В надпреварата за голямата награда на общината се включват още Антон Костадинов, Ирина Жекова, дует „Тюркоаз“ – Галина Москова и Валентин Ангелов, Вълко Мишев, който и ще представи романа си „Пратеникът от Леванта“, и авторският тандем Лили Друмева и Николай Николов.

Тазгодишното издание на фестивала преминава под знака на 90-годишнината от рождението на големия поет, писател и изпълнител на песни, един от първите руските бардове и основател на жанра авторска песен.

Утре „Бардфест Ловеч 2014“ продължава с конкурсната програма (17 ч., вътрешния двор на хотел „Вароша“, при лошо време – изложбена зала „Вароша“). По-рано през деня (10.30 ч., изложбена зала „Вароша“) ще се представят поетите Ваня Ангелова, Ирена Милетич (Сърбия), Миодраг Якшиш (Сърбия), както и дует „Келтик” с новия си албум „Речното момиче”. В 15 ч., пак в изложбената зала е представянето на романа „Пратеникът от Леванта” на Вълко Мишев и стихосбирката „За мене хората говорят” на Иван Ненков.

Награждаването на победителите в „Бардфест Ловеч 2014“ ще е утре вечер от 20.30 ч. на плаващата сцена в река „Осъм“ (при лошо време – изложбена зала „Вароша“). След това започва концертът на гостите – група „Точка БГ“.

„Бардфест Ловеч“ се провежда от 2001 г. Организира се от община Ловеч и има за цел да популяризира авторското и интерпретаторското изпълнение на поетите с китара. Досега на сцената в Ловеч най-новите си песни са изпели близо 500 бардове. Статуетката на община Ловеч са получили 12 творци.

 

7 коментара

  1. Още ли казваме на тоя сал, плаваща сцена?

  2. Жалко, че не сколасах да го видя. Таман отидох и беше свършил. Ама втората част я снимах. Който иска да види концерта на Милен Тотев след час да посети http://bardamilen.free.bg . Чукни върху предстоящи и минали събития.

  3. Минца, аре удари един акорд баце, избори има все пак 🙂

  4. А що не вземе да си открие оставката?!

  5. Chudi se kwo da otkriwa 😀

Comments are closed.