И през 2019 година Арт Фест/София Филм Фест включва ЛОВЕЧ като една от важните дестинации, в които се случва „София Филм Фест на път“. Прожекциите се реализират в КИНО „КОСМОС” – Ловеч, в партньорство с Община ЛОВЕЧ и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

Програмата стартира на 26 юли (петък) в 18.00 часа с филма, който спечели „Златна Палма“ от КАН’18 – „ДЖЕБЧИИ“, а негов режисьор е японският майстор Хирокадзу Корееда. След една от специалните си акции из магазините, Осаму и неговият син откриват малко момиченце, зъзнещо в студа. Първоначално жената на Осаму отказва да приюти момиченцето, но се съгласява да се грижи за малката, след като разбира с какви трудности се сблъсква ежедневно. Въпреки че семейството е бедно и едва изкарва пари за прехраната си чрез дребни кражби, то е щастливо заедно, докато един неочакван инцидент не разкрива тайни, които ще подложат на изпитание семейните връзки…

*

В събота27 юли, програмата продължава отново от 18.00 часа с „КАПЕРНАУМ“ на ливанската  режисьорка Надин Лабаки, носител на наградата на журито от Кан 2018, номиниран за най-добър чуждоезичен филм за наградите „Оскар“ и „Златен Глобус“.Капернаум“ разказва за живота на 12-годишния Зейн, който решава да съди родителите си за това, че са го създали и са го оставили на този свят, при положение че не могат да се грижат за него, дори не могат да му дадат любов. Битката на това наранено момче, чиито родители не са се справили със задачата си, отеква като писък на всички пренебрегвани от системата. Това е универсално обвинение, видяно през едни честни очи.“ Надин Лабаки

*

Една от важните творби с подписа на Вим Вендерс е ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД” – прожекцията стартира в 18.00 часа в неделя, 28 юли. Филмът проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Инцидентът оставя траен белег в съзнанието на Томас, а играе и важна роля в развитието му като писател. Вендерс описва филма като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”. Зад амбициозната продукция на Вендерс застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Сценарият на Бьорн Олаф Йоханесен, с когото режисьорът се запознава на фестивала в Сънданс преди години. Освен Джеймс Франко, Вендерс кани в актьорския екип Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер), както и Рейчъл Макадамс.

*

Понеделник е денят на прочутия ирански режисьор Джафар Панахи за публиката на третото издание на „София Филм Фест в Ловеч“ – прожекцията на новата му творба „ТРИ ЛИЦА“, удостоена с наградата за най-добър сценарий в Кан 2018, започва от 18.00 часа на 29 юли. Известната актриса Беназ Джафари вижда видео апела на едно момиче от провинцията, което има нужда от помощ – семейството ѝ не приема тя да учи актьорско майсторство в Театрална академия в Техеран. Беназ прекъсва снимките на новия си филм и се свързва с режисьора Джафар Панахи, за да може с негова помощ да реши проблема на младото момиче. Джафари и Панахи пътуват до северозападната част на страната, където ги очакват забавни срещи с очарователните местни хора от планинското градче, в което живее момичето. Но градските гости скоро разбират, че защитата на дългогодишните традиции е също толкова важна, колкото и местното гостоприемство…

*

Във вторник, 30 юли, от 18.00 часа, „София Филм Фест в Ловеч“ ще представи един шедьовър – СОЛТА НА ЗЕМЯТА – филм на режисьора Вим Вендерс и Жоао Рибейро Салгадо, с номинация за „Оскар” за документален филм, със специална награда на журито и с наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” на Кан 2014. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки.

*

Няма да пропуснем да поставим акцент и върху новия филм на Аличе Рорвахер – „ЩАСТЛИВИЯ ЛАЗАРО“, с награда за най-добър сценарий от Кан 2018 и още десетки отличия в цял свят. Филмът е разказ за срещата между Лазаро – млад селянин с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в изолираното градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в ценно приятелство, което ще го накара да потърси отново Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят… Филмът може да бъде видян в Ловеч на 31 юли (сряда), от 18.00 часа.

*

Избрахме специалната ПРЕДПРЕМИЕРНА прожекция на едно от най-новите български заглавия „ИРИНА“ – пълнометражен дебют на режисьора Надежда Косева, и с този филм ще закрием ТРЕТОТО издание на „София Филм Фест в Ловеч на 1 август (четвъртък) в 18.00 часа.

Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя – уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш…

 

Очаквайте специален гост – авторът на филма Надежда Косева ще бъде на разположение за разговор с публиката след края на прожекцията!

 

*

„София Филм Фест в ЛОВЕЧ” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през последните години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

БИЛЕТИТЕ за всеки филм от фестивалната програма са на стойност 6 лева, намалението за ученици, студенти и пенсионери е 5 лева, а БИЛЕТ за всички прожекции е на стойност 35 лева.

Следете за подробности в събитието в социалната мрежа Фейсбук!

Очакваме Ви на Кино в КИНО „КОСМОС” – Ловеч!