Трима зам.-кметове, шест дирекции и шест самостоятелни отдела предлага в новата структура на общинската администрация, която да влезе в сила от 1 май, кметът Страцимир Петков. На пряко подчинение на кмета ще е дирекция „Европейски и национални проекти и програми“ с три отдела – „Стратегическо планиране и програмиране“, „Мониторинг и устойчивост на проекти“ и „Обществени поръчки“, както и самостоятелните отдели „Връзки с обществеността, международно сътрудничество и протокол“ и „Мобилност, контрол и сигурност“, главният архитект и звеното за вътрешен одит.

За дейността на дирекцията „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността“ с три отдела – „Икономически дейности, бюджет и контрол“, „Общинска собственост“ и „Счетоводен“, както и на дирекцията „Местни приходи“ ще отговаря зам.-кметът по общинска собственост, икономическа политика, финанси и местни приходи. Две са дирекциите в ресора на зам.-кмета по строителство, архитектура, градоустройство и екология – „Устройство на територията“ и „Техническа инфраструктура и околна среда“, а два самостоятелни отдела – „Образование, култура, спорт и туризъм“ и „Здравеопазване и социални дейности“, към ресора на зам.-кмета по образование, култура, туризъм, здравеопазване и социални дейности.

Секретарят на общината отговаря за дейността на дирекция „Административноправно и информационно обслужване“ и на два самостоятелни отдела – „Административно осигуряване на общинския съвет“ и „Гражданска регистрация и административно обслужване“.

В структурата са още кметовете на кметства и кметските наместници – на пряко подчинение на кмета на Общината, както и специалистите в кметствата.

Общата численост на общинската администрация е 211 щатни бройки – 135 с държавно финансиране и 76 дофинансирани с местни приходи. От тях 66 щатни бройки, от които 7 ръководни, са в общата администрация и 103 щатни бройки (11 ръководни) в специализираната. С предлаганата численост се отговаря на изискванията на Наредбата за прилагане на класификатора на длъжностите в администрацията за съотношението обща – специализирана администрация, като е спазен и нормативът за ръководните длъжности.

Предложението на кмета за числеността и структурата е продиктувано от необходимостта от оптимизиране на дейността и привеждане в съответствие с изискванията, произтичащи от задачите в програмния период и мандата, както и от направените предложения от ръководителите на ресори и структурни звена за подобряване на дейността. Основните промени са свързани с вижданията на новия управленски екип за обезпечаване изпълнението на Програмата за управление за мандат 2023 – 2027 г., постигане на изпълнението на целите, заложени в Плана за интегрирано развитие на Община Ловеч за периода 2021 – 2027 г., обезпечаване изпълнението на проектите с европейско финансиране и реализиране на интегрираните териториални инвестиции, както и насочване на усилията за преодоляване на изоставането по отношение на политиките в областта на екологията.

Предложението е внесено за обсъждане в общинския съвет. Ще се гледа на сесията на 14 март.