mbaltroyan2608138Всичко, което правим сега, ще има резултат след 10 години, прогнозира тя.

Националната здравна карта, нови методи за допълнително финансиране за болниците, обслужващи трудно достъпните места, както и максимално усвояване на еврофондовете през следващия програмен период бяха сред наболелите въпроси, обсъдени по време на посещението на Министъра на здравеопазването Таня Андреева на 26 август в Троян. На срещата присъстваха Областният управител на Ловеч Милко Недялков, зам.-областният управител на Ловеч Цецка Димитрова, кметът на Троян Донка Михайлова, директорът на МБАЛ „Д-р Стоев-Шварц“-Троян д-р Пенко Бамбов, директорът на РЗОК д-р Венета Иванова и директорът на РЗИ д-р Цветолюба Тинкова.

Министър Андреева подчерта задоволството си от добрата база и апаратура на общинската болница в града и екипа от специалисти. В Троян тя отново констатира, че колкото повече работи една болница, толкова повече задлъжнява. 

mbaltroyan2608132Изработване на методи за допълнително финансиране на болничните заведения, обслужващи труднодостъпните места, както и изграждане на схема от лекарска необходимост по райони според критерии, приети и работещи в редица страни от Европейския съюз са част от мерките, по които работи правителство за справяне с проблемите в здравеопазването. Така ще се отчете заболеваемостта по райони, броят на населението, отдалечеността от населеното място, както и времетраенето при достигане на долекарска помощ при нужда. Болниците и съответно отделенията, където се работи и има достатъчно пациенти, няма да бъдат размествани.

Областният управител на Ловеч акцентира, както върху проблемите, които създава участието на общините в окръжната болница МБАЛ „Д-р П. Стоянов“-Ловеч, така и върху структурите на общинските болници. В бюджета за следващата година ще бъде обърнато специално внимание на общинските болници, каза Таня Андреева.

mbaltroyan2608134Застаряващата колегия на лекарите, затруднения при работата на трудовите експертни комисии и методиката за ТЕЛК, дискутираха още специалисти от бранша на срещата.

Подпомагане при специализация и програми за допълнително финансиране на младите лекари предвиждат още от правителството. В това число попадат и стоматолозите, добави още д-р Андреева.  До края на годината се предвижда повишаване на заплатите при психиатричната помощ. Заложени са средства за финансиране на малките болнични заведения, като всички те в момента разписват оздравителни планове съобщи Министърът на здравеопазването.

Всичко, което правим сега, ще има резултат след 10 години, прогнозира тя.