На финална пресконференция в пресклуба на БТА – Ловеч, Сдружение „Знание“ представи резултатите от проект ВИЗУАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, финансиран от НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА МЛАДЕЖТА (2021-2025),  Тематично направление: 1. Неформално обучение за придобиване на умения и ключови компетентности.

Проектът се реализира от Сдружение „Знание“ в периода август  2023 г. – януари 2024 г. и е на стойност 28090 лева.

Основната цел на проекта е да се представят повече възможности за млади хора от град Ловеч на възраст 15-29 години да участват в интерактивни иновативни форми на неформално обучение, чрез които да развият ключовите си компетенции, необходими за професионалната и личностната им реализация.

Идеята на проекта е да се подобри функционалната грамотност и терминологичната подготвеност на младите хора, участващи в проекта чрез осмисляне на понятия, които често се използват в общественото пространство, но не винаги знаем какво точно означават.

През месец септември 2023 г. реализирахме обучение, в което подготвихме теоретично участниците по темите: нагласи, стереотипи и предразсъдъци към различни групи, лична и групова идентичност. Разсъждавахме и рефлектирахме върху термини като дискриминация, потисничество, привилегии, власт, емпатия, културни различния, многообразие, равенство и т.н.

В периода октомври – декември 2023 реализирахме креативни работилници, продължавайки дискусията по темите от обучението и насърчихме младите хора, чрез практически дейности, развиващи креативността им да научат повече за тези понятия. Използвахме различни методи като моментна фотография; изработване на постери; съставяне на слогани. Допълнихме дългият списък от термини и понятия като включихме и думи-чуждици, които вече са навлезли в българския език и за които също нямаме точно определение – ейджизъм (дискриминация на база възраст), джипсизъм (дискриминация на база етнос), speciesism (лошо третиране в полза на интересите на представителите на собствения вид за сметка на представителите на други видове), fat-phobia (израз на предразсъдъците към хора на база размер, килограми, форма) и др.

По време на креативен лагер, проведен в град  Тетевен през месец декември 2023 г, младите хора, участници в проекта, завършиха сесиите по фотография и финализираха слоганите и постерите по обсъжданите теми.

Всички създадени продукти представихме в изложба „Визуални предизвикателства“  – постери и инстантна фотография”, която можете да посетите до 12 февруари 2024 година в художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ град Ловеч.

В следствие на дейностите по проекта повече от 30 млади хора на възраст 15-29 години подобриха своите ключови компетентности. Създадоха над 50 постера, 30 слогани и 70 инстантни фотографии и осмислиха термини, които са трудни за обяснение дори за нас възрастните.