Немислимо е да съществува инсталация или електронно устройство, в което да няма кабели. Ако сами сте се заели с избора на подходящ кабел от Викиват, то вашата задача ще бъде изключително трудна. Именно затова ще разгледаме детайлно кабелите, техните предназначения и основните им характеристики, за да сте запознати с всички детайли, преди да пристъпите към избор.

Структура на кабелите

Структурата на един кабел често дефинира и неговото предназначение. В общия случай кабелите са изградени от два основни елемента – изолация и ядро. Ядрото е същинският проводник, който е изграден от мед или друг електропроводим материал. В зависимост от целта е нужно той да бъде по-твърд или по-гъвкав, а сечението определя неговия размер.

Изолацията е другият задължителен компонент, който предпазва както преноса на електричество по мрежата, така и потребителите от инциденти. Голяма част от изолационните материали са произведени от различни формули на полиетилена.

Видове кабели според предназначението

Кабелите се делят на различни видове в зависимост от тяхната роля.

    • Инсталационни кабели – наричани още мостови или силови кабели, те се използват за изграждане на електрически инсталации. Те често са плоски, което ги прави подходящи за вграждане в мазилки, стени и тавани.
    • Кабели за пренос на данни – Комуникационните кабели са едни от най-разпространените видове. Под това наименование се включват всички видове, използвани за пренос на цифрови или аналогови сигнали, включително LAN, телефонни и информационни кабели.
    • Захранващи – това са кабелите, които се използват за захранване на битови уреди или промишлени машини и съоръжения.
    • Аудио-видео – както подсказва името им, това са тези, които се използват за аудио и видео техниката. При тях качеството на пренасянето на сигнала е от първостепенна важност, за да се предаде информацията максимално коректно и без смущения.
    • Коаксиални – радиочестотните кабели вече излизат от мода в обикновените домакинства, но все още са масово използвани при високочестотната апаратура, измервателната техника и радио-телевизионната индустрия.
    • Нагревателни – нагревателният кабел служи за отдаване на топлина в околната среда. Те се характеризират със специална изолация, която не се влияе от високи температури и може да бъде използвана както във суха, така и в много влажна среда. Най-честото приложение на нагревателните кабели е за подово отопление.
    • Оптични – оптичните влакна не са като обикновените кабели, тук преносът на данни се извършва със светлинни импулси. По този начин скоростта на предаване е повишена, а рискът от грешки – сведен до минимум.