Работещите в социалните услуги честват своя професионален празник. 19 март е обявен за Международен ден на социалната работа. На среща, организирана съвместно от Община Ловеч и сдружение „Граждански инициативи“ в националния пресклуб на БТА, бе предоставена информация за достъпа до социални услуги и отчетена професията на социалния работник като значима за обществото.

Над 300 служители в община Ловеч са ангажирани с извършване на социална работа, като много от тях са вече изградени и доказани специалисти – социални работници, психолози, логопеди, рехабилитатори, терапевти. Друга голяма част от служителите са пряко заети с дейности по предоставянето на социални услуги  – лични асистенти, социални асистенти, детегледачи.

Адмирации за всичко, което правите, обърна се към тях кметът Страцимир Петков. Той им благодари за създадените и развити устойчиви социални услуги в Ловеч – над 30 форми на предоставяне на социална подкрепа с държано, местно и европейско финансиране, и така социалните придобивки за общността поставят Ловеч сред най-ангажираните градове в страната.

Благодарности за всеотдайността в работата отправи към социалните служители и областният управител Виктор Стойчев, който изрази надежда, че „ви се отплащат със същата емоция и чувства“. Според потребителите на социалните услуги отношението към тях е най-важно, затова огромно благодаря за това, което правите в социалната сфера, каза и Валерия Баръмова, началник-отдел „Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт“ в Община Ловеч. Весела Цанкова, председател на сдружение „Граждански инициативи“, също изказа благодарности – към Общината и държавата, за всички дейности, свързани с грижата за хората. Тя благодари специално –на сдружение „Закрила“, което развива дейност вече 27 години – „и това е целенасочена работа, на която ние днес стъпваме“.

С развития обхват на социалните услуги в община Ловеч се оказва социална подкрепа на хора с разнородни потребности и възраст, като се започне от ранна детска възраст – ранна интервенция, до възрастни лица, с увреждания и/или в невъзможност за самообслужване. Резидентна грижа се предоставя в четири Защитени жилища, седем Центъра за настаняване от семеен тип, две Наблюдавани жилища, Преходно жилище, Дом за стари хора и Дома за пълнолетни лица с физически увреждания.

В три дневни центъра се осигурява ежедневно дневна грижа за деца и лица с увреждания, както и за лица с психични разстройства. Дневните центрове са място за развитие, социални контакти и организиране на свободното време за хора, които са оставали затворени в домовете си в миналото.

Три са звената, които предоставят почасови социални услуги, включително в домашна среда – Домашен социален патронаж, Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция. Чрез Домашния социален патронаж грижа топла храна и грижа у дома си получават вече 350 възрастни хора с увреждания и/или в невъзможност да се самообслужват. Центърът за обществена подкрепа е звеното, което оказва социална подкрепа чрез квалифицирани специалисти – социални работници, психолози, логопед, терапевти, на деца и семейства на територията на общината, а в Центъра за социална рехабилитация и интеграция специализирана подкрепа и рехабилитация получават деца и лица с увреждания с цел преодоляване на бариерите, породени от увреждането, и успешната им интеграция сред обществото.