Павлин Иванов

Уверявам ви, в този коментар искам да подходя с уважение към новата местна власт. Точно за това се и отзовах на поканата от страна на кмета Петков към мен за участие в експертна работна среща по управлението на отпадъците и чистотата в Ловеч, която се проведе наскоро в неговия кабинет. Но всяко нещо има своите граници!

Вчера вечерта, при почти нулев граждански интерес, се проведе обществено обсъждане по предложената от администрацията план-сметка за чистотата в Ловеч и 34-те населени места. За огромно съжаление, финансовият мениджмънт на Община Ловеч се оказа неподготвен, незнаещ, неспособен да отговори на нито един въпрос. А за огромно съжаление и несъстоятелен да предложи и защити абсолютно нищо смислено по темата за чистотата и управлението на отпадъците.

Дори подкрепящият местната сглобка Минчо Казанджиев, беше брутален по отношение предложението на зам. кмета по финанси и неговия екип за план-сметка. С мек и приятен за слушане тон, бившият кмет срина неадекватната презентация и фундаменталните разчети в нея. Не каза в пряк текст, че са некадърни, грешни и неадекватни, но неказаното беше красноречиво.

Нямаше нито политики, дори и посредствени или дори глупави, просто нищо.

Нямаше концепции за справяне с безспорно наследената трудна и много тежка ситуация в тази сфера. Нямаше визия, дори тази година какво, кога, как ще се случи и колко ще струва. Просто средноаритметични бакалски сметки, които на това отгоре са грешни!

На обсъждането, първо, стана ясно, че администрацията е събрала малко над 3.5 милиона лева през 2023 г., а новата план-сметка е в брутален размер на 5 милиона и половина (точната сума е 5 568 551!!!).

 Разликата от 2 милиона, според зам. Кмета Винчев щяла да бъде събрана от глоби!!! и от отчисленията в РИОСВ (те се връщат обаче по строго определен ред и постигане на заложени цели)

Второ, може би най-важното, по думите на администрацията, план-сметката, всички числа в нея, са направени по някакви средноаритметични стойности, на база последните три години!?!?

Не е ясно защо е използван възможно най-сбърканият подход!

Тук има няколко аспекта:

  1. Казваш, че последните 8 години са били с изключително лошо управление, което разбира се е безспорен факт. И на база това лошо управление, използвайки “обективните” му данни, иноватинвно правиш още по-лошото, но този път, средноаритметично по-лошото!
  2. Нито Винчев, нито придружаващите го общински служители, можаха да дадат отговори на простите въпроси:

– колко пъти месечно ще бъде чистена конкретна улица – т.е. как се стига от малките конкретни дейности и единични цени до общото число, което искат

– в крайна сметка, ще бъде ли по-чисто или ще бъде същата мизерия, само че, почти два пъти по скъпа

– колко пъти ще бъдат измити и кой точно улици в Ловеч. Прахът в този град е бедствие, водещ до алергии и влошено здраве.

– ще прекратят ли сключеният от Корнелия Маринова изключително неизгоден за Ловеч договор за сметоизваозването в града.

– ще прекратят ли договора с фирмата експлоатираща депото, след данните за погрома, който в момента е там

– как ще изпълним изискванията на Закона за управление на отпадъците и съпътстващите го планове, наредби за сериозно намаляване на достигащите до и без това вече препълненото депо.

– колко пъти ще се косят тревните площи и къде точно, за да има промяна след управлението на Маринова

– какво ще се случва с препълнените контейнери с пластмасови бутилки и опаковки в селата

– къде ще се изхвърлят строителни отпадъци, кой ще плаща за това

 

Подчертавам, на нито един конкретен въпрос, нито един член на администрацията не можа да даде отговор! Не смислен, а просто някакъв отговор. Неловко мълчание. Погледи между тях. Наведени глави. През няколко минути признание все пак с думи, че не могат да отговорят.

Може би за първи път се плаша за Ловеч. След като имахме зам. Кмет по строителство – полицаи, зам. Кмет по финанси – пощальон, уж дойде време за промяна и експерти.

За огромно съжаление, експерти, дори на примитивно ниво, участвали в изготвянето на един от най-важните документи и касаещи всеки данъкоплатец в Ловеч, просто не се виждат на хоризонта.

А промяната .. да, ще я има. Тя ще бъде изкопано ново срамно и скъпо за всички ни ново дъно.

Няма да ви занимавам с конкретни числа и концепции. Не е това идеята.

Но ще си позволя един съвет, към всеки един нормален жител на град Ловеч или селата:

Веднага, още днес, намерете своя общински съветник и го питайте какво ще прави в тази ситуация.

Попитайте го простичко, как ще гласува.

Попитайте го твърдо – как защитава вашия интерес, интереса на вашето семейство, фирма, приятели и ще бъде ли Ловеч чист, децата да дишат нормално, пред къщата ви ще бъде ли същата ,мизерия, само че по-скъпа, колко пъти ще вдигат контейнерите, колко пъти ще се измие наслоената прашалост и мръсотия …

Това е работата на съветниците – да ви представляват, като защитават не техният, а вашият интерес. Тук няма тяхно мнение. Има вашето мнение, което е единствено важното.

Ако не го разберете днес, утре ще потънето отново в мръсотия, само че, за много, много повече пари, които ще излязат от семейният ви бюджет. Просто е.

И ако кмета Страцимир Петков не започне да прави тежки, брутални кадрови промени и то на ниво зам. кмет – хоризонтът на това управление ще бъде изключително кратък, труден и срамен. Както беше и преди него.