Със спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ от Пловдив на 22 ноември 2022 г. в Ловеч завърши първият по рода си  „Месец на ансамблите“. В него  се представиха най-известните танцови формации в страната.

Изявата закри кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която даде висока оценка на фестивала. „Целият този цикъл започна на 2 ноември и бе посветен на Деня на народните будители. Защото фолклорът винаги ни връща към корените и ни дава сила, мъдрост, смелост и доброта. Кой не се вълнува, когато чуе ритъма на българското хоро? Това е чудото на българския фолклор, усещането за свобода и сила. Благодарим за празника!“ каза в словото си кметът на Ловеч.

Корнелия Маринова благодари на всички състави, които се включиха, а именно Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“, на състава на Катедра хореография на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Асен Диамандиев“ – Пловдив, и на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – Пловдив.

За изявата от сцената говориха още директорът на Драматичен театър-Ловеч Биляна Петрова и инициаторът на събитието  Кристиан Костов, председател от НЧ „Бяла Анаста-2016“. Институциите, заедно с Община Ловеч, са организатори на  събитието.

Спектакълът на ФА „Тракия“ бе посрещнат с аплодисменти от публиката.