С перфектно изнесения спектакъл „Една българка“ на 6 септември вечерта гражданите на Ловеч отбелязаха 133 години от Съединението – официален празник на Р България.

Близо двучасовата програма на Народно читалище „Бяла Анаста 2016“  бе изнесена в препълнения салон на Драматичен театър Ловеч. Спектакълът се състоеше от десет отделни етюди, като започна със „Звукът на времето“ и завърши с „Легенда за нос Калиакра“. Отделните части показаха широк диапазон на чувствата – от възвишено-легендарното преклонение, през лиричното и хумористичното чак до напрегнатия драматизъм, достигащ на места до трагизъм. Така чрез танц и музика се изгражда обобщения образ на българката, който се препокрива с образа на Родината.

Публиката възнагради с бурни аплодисменти изпълнителите. Спектакълът бе изгледан и от заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов.

Главен художествен ръководител и хореограф на ТФ „Балкански огън“, както и режисьор на спектакъла, е Кристиан Костов, а ръководител на ДТС „Ловчанче“ е Цветомира Пеева. Участваха ТФ „Балкански огън“, ДТС „Ловчанче“, РК „Васил Левски“ при НД „Традиция“ и солистите Латинка Петрова и Пламен Денев.  Спектакълът имаше и задачата да подкрепи финансово лечението на болно дете, като доброволците събраха 360 лева от дарения.