Със своя заповед от днес, областният управител Виктор Стойчев връща за ново обсъждане решение № 22 от 21.12.2023 г. на Общински съвет Угърчин като незаконосъобразно и нищожно. С Решението общинските съветници са определили конкретен размер на работна заплата на служител в Община Угърчин, в структурата, подпомагаща Общински съвет, с което са излезли извън правомощията си, разписани в чл. 29а  от ЗМСМА.

Законовият текст дава възможност на Общински съвет да определя числеността и поименния състав на звеното по предложение на председателя, но не и да определя конкретното възнаграждение на служителите в него. Трудовото възнаграждение е предмет на договор между служителя и работодателя, в случая кмета на общината, поради което Общински съвет Угърчин се явява некомпетентен орган за вземане на решение. На практика с обжалваното решение, общинският съвет изземва изрични правомощия и компетентност на кмета на общината.

Върнатото за ново обсъждане решение не влиза в сила и следва да се разгледа от Общинския съвет в 14 – дневен срок от датата на издаване на заповедта.