Съветът за икономическо развитие (СИР) на Община Ловеч проведе поредна среща на 3 септември 2020 г.  в залата на Общински съвет-Ловеч, съобщават от администрацията. Срещата бе във връзка с изработването на Плана за интегрирано развитие на Общината (ПИРО).

Събитието бе открито от Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, която поиска от присъстващите членове на съвета до един месец да дадат своите идеи. „Трябва да направим анализ на икономическото, социалното и екологичното състояние, нуждите и потенциалите за развитие на общината, визия, цели и приоритети за развитие на общината за периода 2021-2027 год., описание на комуникационната стратегия, на партньорите, на заинтересованите страни и формите на участие на подготовката на изпълнението на плана при спазването на принципите на партньорство и осигуряване на информация и публичност, както казах определянето на приоритетните зони за въздействие, индикативния списък на, важни за общината, проектни идеи с проектобюджети и оптимален график за изпълнение. Защото ако е в плана, ще може да се реализира и много лесно ще можем да го подадем. Но ако пропуснем някоя проектна идея, на практика след това ще бъде много трудно да кандидатстваме.  Даниела Цанова е председател на работната група, 25 човека са в нея, юристите Пламена Чобанова и Весела Кръстева, която е директор на Дирекция проекти и програми, която ще поеме нещата в движение и ще ги движи напред“, съобщи кметът.

Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, допълни, че идеята е всичко това да се случва от долу нагоре т.е. идентифицираните заинтересовани страни, каквито в случая са бизнесмените, а ние да видим как да ги заложим в плана.“ Тя уточни още, че приоритет номер едно е „Ускоряване на растежа на регионалната икономика“, приоритет две е „Запазване и развитие на човешкия капитал“, приоритет три – „Териториална свързаност, устойчиво развитие и намаляване на неравенствата“. Даниела Цанова разказа за срещата с кмета на Община Плевен Георг Спартански (за което писахме отделно). В разговора взеха участие още Лазарин Дочев от „Велга“ООД и Венета Василева от „Вестио“ ЕООД Ловеч.

Съветът взе решение за втора среща на СИР, след като бъде изработен стратегическият планов документ със съответните зони за въздействие.