Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати съболезнователен адрес до близките на художника Теофан Сокеров (76 г.). Почетният гражданин на Ловеч е починал на 8 януари сутринта.

Всички ценители на таланта му, неговите ученици и студенти, както и всички ловчалии, ще съхранят искреното си уважение към приноса на Теофан Сокеров за развитието на българското изобразително изкуство, се казва в адреса.

Теофан Сокеров е роден на 3 май 1943 г. в Ловеч. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“, Ловеч (1961). Учи в ВИИИ „Николай Павлович“ в София, специалност Живопис при проф. Петър Михайлов и успешно завършва през 1969 г. Работи няколко години като свободен художник в родния си град, където сътворява първата си картина „Възпоменание“. В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в НХА. От 70-те години реализира десетки самостоятелни и групови изложби. Автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения. Както отбелязват специалистите, по размаха на въображението и безграничността на творческата мисъл Теофан Сокеров може да се сравнява с всеки магически реализъм, а по дълбочината на емоцията той е изповедник на замлъкналите в болката си старинни форми и багри.

Сред неговите постижения е художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец във Велико Търново. В Ловеч негови стенописи има в Дом „Преслав“, в Съдебната палата, музея на Васил Левски и други сгради. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария.

Поклонението ще бъде на 9 януари в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ от 13.30 часа, а погребението е в гробищен прак „Стратеш“.