На Ивановден директорът на ОД МВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов имаше удоволствието да посрещне първите си гости за 2020 година. Това бяха учениците от двете ловешки ДПУ при СУ„Тодор Кирков“ и ОУ„Христо Никифоров“, а настроението беше приповдигнато и от факта, че сред малките гости имаше четирима именници.

След като бяха посрещнати на входа на областната дирекция децата водени от ст.комисар Маринов и гл.инспектор Златин Михайлов началник на РУ Ловеч разгледаха сградата и посетиха сектор „Български документи за самоличност“. Там г-жа Мария Петкова началник сектор БДС и технологът Минко Петков подробно им разказаха за пътя от подаването на заявление за лична карта или паспорт, през направата и връчването на готовите документи на гражданите. Децата разбраха всички подробности от „кухнята“ на службата, но също така се информираха за отговорността личните документи да бъдат съхранявани и грижливо пазени. Мария Петкова заяви, че служителите в сектор БДС очакват малките полицаи когато навършат 14 години да ги посетят и да подадат заявление за първата си лична карта, която е безплатна.

Последва посещение в оперативната дежурна част, където дежурния полицейски инспектор демонстрира пулта на Националната система 112 за приемане и обслужване на спешни повиквания към телефон 112 на територията на областта и разказа за отговорната дейност на служителите от групата. Малките полицаи получиха отговор на всички въпроси, които ги вълнуваха и разбраха, че авторите на фалшиви сигнали биват наказвани с парична глоба от 2000 лв.

В края на визитата си децата приеха любезната покана на старши комисар Милен Маринов за почерпка с лакомства в кабинета му. Там четиримата именници Иван Горанов от ДПУ при СУ „Тодор Кирков“ и Ивайло Богомилов, Ивалина Илиева и Ивайла Цачева от ДПУ при ОУ „Христо Никифоров“ ги очакваше приятна изненада. Със заповед на директора на ОД МВР-Ловеч те в качеството си на именници поеха временно управлението на дирекцията и положиха подписите си под документа. Малчуганите се снимаха в директорския стол, но след като се информираха за отговорностите, които носят като ръководители побързаха да се върнат към детските игри и забавления.

Малките ученици бяха придружени от своите учителки Детелита Карапетрова и Юлия Великова, както и от г-н Симеон Колев директор на СУ „Тодор Кирков“.

Обучението по Националната програма „Детско полицейско управление“ се реализира в ОДМВР-Ловеч от 2016 г. Детски полицейски управления функционират към три от районни управления – Ловеч, Троян и Тетевен. Обучението се провежда в продължение на две години и има няколко цели: ранна превенция сред подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение, изграждане на гражданска позиция и повишаване на доверието в полицията. Програмата, по която се обучават е резултат от прякото взаимодействие между МВР, МОН, БЧК, БПЦ.