Макар и месец по-късно и в условията на пандемия, деветото издание на фолклорния фестивал “Хоро под Стратеш” в Ловеч се състоя. В първия ден на август 2020 г. стотици танцьори от десетина фолклорни групи от цялата страна дойдоха на пл. „Тодор Кирков“ Ловеч, организирани от Народно читалище “Зорница-2010 – Нено Щрегарски” с подкрепата на Община Ловеч.
Фолклорният празник бе открит от заместник-кмета на Ловеч Даниел Колев. Той приветства с “Добре дошли” гостите и пречете поздравителен адрес от името на кмета Корнелия Маринова. В него се казва:
„Позволете от мое име и от името на Община Ловеч да Ви поздравя по повод Деветия фолклорен празник „Хоро под Стратеш“. С поредица инициативи Вашето читалище се утвърди като необходима и неделима част от културния пейзаж на общината. С празник като днешния привличате в нашия хубав град много приятели от близо и далече. Школите и клубове към читалището са привлекателен център за десетки деца и младежи. Фолклорната формация ”Елит” е сред най-любимите изпълнители на нашите сцени. Специално искам да Ви благодаря за днешното „Хоро под Стратеш“, защото така вървим към нормализация на културния живот в града по време на пандемията.“
Адресът беше връчен на Нели Читинова, председател на читалището.
В празника, освен съставите на организаторите като фолклорна формация „Елит“, се включиха още клуб „Хорце” от Ловеч, фолклорни групи от Ивайловград, от с. Слокочица, общ. Кюстендил, Танцов колектив „Задявка” – гр. Шумен, Танцов клуб „Веселие” от гр. Стара Загора, Фолклорен състав „Йосиф Йосифов” от гр. Полски Тръмбеш, Формация от ръководители на танцови състави от Троян, Хасково, Враца, Пловдив, Първомай, Козлодуй, Асеновград.
Празникът започна с дефиле през централната пешеходна зона на града и завърши с голямо общо хоро на площада.