Училището в Ловеч, което носи името на композитора Панайот Пипков, е придобило ценен документ на своя патрон – стар ръкопис на детската оперета „ Щурец и мравка“.  Авторът на химна „Върви, народе възродени“ е написан поезията и музиката на оперетата през 1910 г., а преписът е направен от неговия ученик Евстати Попов на 11 януари 1912 г. Документът е бил изложен на базар от колекционера Атанас Илиев и оттам е придобит от ловешкото училище.

Това разказа директорът на училището Валери Митев в стрийминг на Община Ловеч във Фейсбук по повод приближаващия празник 24 май. Директорът показа и поздравителна телеграма по повод 25 години успешна учителска дейност на Панайот Пипков от тогавашния просветен министър Васил Радославов.

Директорът на Регионален исторически музей Капка Кузманова разказва за богатото музикално наследство на композитора, който в ловешкото училище „Йосиф Първи“  през 1901 г. написва музиката на „Върви, народе възродени“ по текст на Стоян Михайловски. Панайот Пипков е автор и на много популярни хорови песни  като „Сладкопойна чучулига“, „Когато бях овчарче “ и „Де е България“.