На 22 май 2020 г. след 16 часа са потвърдени 2 нови случая на COVID-19 в област Ловеч, с което общият брой на случаите в областта става 5. Предприети са незабавни мерки за установяване на контактните на двата случая и поставянето им под карантина с цел недопускане разпространението на заболяването.
Единият случай е на общопрактикуващ лекар в гр.Троян с оплаквания от болки в гърлото от 2-3 дни, без температура и кашлица, без други симптоми. Лекарят е поставен под карантина за 28 дни и домашна изолация и лечение. Контактните са трима, две медицински сестри, които са с отрицателен резултат и син, който ще бъде изследван днес. Контактните са поставени с предписание под карантина за 14 дни. Лекарят и медицинските сестри в кабинета работят с лични предпазни средства от началото на епидемията, извършва се учестена дезинфекция в практиката, което е установено при извършените от РЗИ проверки. Не може да се твърди със сигурност, че лекарят се е заразил от пациенти, заразяването е възможно и извън работното място, още повече, че медицинските стестри, работещи в кабинета в ежедневните си контакти с лекаря са с отрицателен резултат.
Вторият положителен случай е на социален работник от гр.Ловеч. Лицето е без оплаквания, резултатът е установен при изследването на 59 служители на община Ловеч и доброволци, които са взели активно участие при обслужването на граждани под карантина или възрастни лица, нуждаещи се от помощ в дните на социална изолация-работещи в социален патронаж и обслужвали граждани по домовете. Лицето е поставено под карантина за 28 дни в дома. Установените контактни лица са 4, всички са обхванати с изследвания и са поставени под карантина за 14 дни като контактни на положителен доказан случай. Всички останали лица от Ловеч са с отрицателен резултат.
Амбулаторният болен под карантина (като завърнал се от чужбина) с леки оплаквания е с отрицателен резултат.
Контактните от семейството на хоспитализираният болен в СБАЛББ Троян на 20.май, също са с отрицателен резултат, но са под 14-дневна карантина като контактни на потвърден случай.
Активното издирване на безсимптомни заразоносители ще продължи във всички общини, защото считаме, че навременното установяване и изолирането им допринася за ограничаване разпространяването на вируса сред хората.
В заключение, напомняме, че независимо от разхлабването на ограничителните мерки, коронавирусът е сред нас и всички ние трябва да бъдем внимателни, като спазваме физическа дистанция, носим предпазни маски в затворени помещения и в близък контакт с хора, да спазваме лична хигиена като често измиваме ръцете си с топла вода и сапун, а когато това е невъзможно, често да дезинфекцираме ръцете си с подходящ дезинфектант.