Даниела Балабанова, БТА

Средно с 25 процента се увеличава цената на водата за абонатите на “ВиК” АД – Ловеч, от 1 септември, съобщи за БТА изпълнителният директор на дружеството Данаил Събевски.
Там, където потребителите ползват трите услуги – водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчни води, цената ще се покачи с 30, 25 процента и от 2,39 лева за кубик ще стане 3,11 лева. Тази сума ще плащат в Ловеч, Луковит, Ябланица и част от абонатите в Априлци. В Угърчин и Летница, където има само водоснабдяване и канализация, кубикът ще струва 2,32 лева, като увеличението е с 21,26 процента. За абонатите, които имат само услугата водоснабдяване, от 1 септември цената на водата ще е 2,10 лева с ДДС, а не както бе досега 1,68 лева.
По думите на Събевски основните фактори за скока на цената на водата е нарастващата минимална работна заплата и цената на електроенергията. “През 2012 г. е последното повишаване на цената, когато минималната работна заплата е била 290 лева, а сега е 560 лева, т.е. почти двойно. Електроенергията е скочила с около 30 процента”, посочи още Събевски.
Според него с увеличението приходите на дружеството ще нараснат със 150 хиляди лева на месец. Към момента несъбраните задължения са 1,8 милиона лева, като най-големият длъжник е ловешката многопрофилна болница.
Засегнати от увеличението са 50 хиляди абонати на ВиК – Ловеч.