ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) предлага въвеждането на Закон за управление при кризи и създаването на Министерство за извънредните ситуации и управление при кризи. Това стана ясно по време на проведената кръгла маса в БТА в София на тема „Сигурност и управление при кризи“.

„Свидетели сме на всякакви кризи, при които имаше закъсняла реакция на държавните органи и цената за това беше твърде висока. Водната криза в Перник е типичен пример. Още докато се изграждаше този водопровод за 27 млн. лв. между София и Перник, ние от ПП МИР изчислихме, че докато бъде завършен, празният язовир ще бъде пълен и така и стана. На това отгоре този водопровод не струва толкова пари“, заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Той уточни, че кризи в България се случват постоянно и липсва всякаква координация между държавните и общинските органи, за да бъдат решени. „Свидетели сме по време на пандемията как се вземаха решения сутринта и вечерта се отменяха. Това доведе до объркване сред хората и показва как не трябва да се управлява една криза. Ето затова ние предлагаме отново да се въведе Закон за управление при кризи, както и да се създаде „Министерство за извънредните ситуации и управление при кризи“, призова лидерът на партия МИР. Законът и създаването на ведомството ще бъдат първите ни действия, когато ПП МИР влезе в парламента“, допълни още Симеон Славчев.

Експертът от ПП МИР по управление при кризи, национална сигурност и външна политика Пламен Стоянов уточни, че Законът за управление при кризи е отменен през 2009 г., а Министерството при бедствия и аварии прекратява своята дейност година по-късно. „Трябва да се уточни при какви обстоятелства и причини е бил отменен законът  и да се направи анализ и да се изготви нов на базата на актуалната кризисна ситуация в страната. Днес всички видяхме какво е бедствено положението в Русе и как улиците там приличат на каналите във Венеция. Ето защо е необходим такъв закон и създаването на такова Министерство“, заяви Пламен Стоянов, който е и водач на листата на партията за кандидати за народни представители за 25-ти избирателен район в София. Той допълни, че законът има за цел да стикова действията между държавните органи  в национален и регионален мащаб и ще допринесе изключително много за превенцията на всякакви евентуални кризи в страната.

„Управлението на кризи не е било досега приоритет на държавата“, заяви Симеон Славчев.

Дългогодишният експерт по гражданска защита Иван Зъздров разкри за тоталната липса на подготвени кадри по гражданска защита и реакция при кризи в структурите не местната власт, областните администрации и министерствата. „Къде се обучават кметовете при кризи и гражданска защита ? Никъде! А те са едни от хората с ръководни функции по места. Къде се обучават членовете на кризисния щаб, които се определят със заповед на кмета? Пак никъде. Повече от 90% от подготвените хора са излезли в пенсия и вече не работят, а за техни заместници са взели хора от улицата“, заяви Иван Зъздров. Той допълни, че тези хора няма къде да се обучават дори и да искат, като единственият възможен вариант за това е в Монтана, където центърът за обучение е само за спасителни екипи.

„Аз правя такива обучения в страната по искане на кметове и констатирам пълни безобразия. Няма кризисен план. А там, където има, не се актуализира. Където е актуализиран е сменена само началната му страница, а на това отгоре вътре в него има мъртви души“, коментира Иван Зъздров. Той призова за връщането на структурите на „Гражданска защита“, което значително ще помогне в превенцията при кризи, както и в адекватно реагиране на местната власт и областните администрации.

„Логично е щом има Министерство, което да отговаря за военни кризи, да има и такова за кризи в мирно време. Трябва да се помисли и за медицинските хеликоптери. Ето, например в Румъния го направиха“, заяви експертът по сигурността от ПП МИР Христо Ямболиев.

 

 

 

 

 

 

Платена публикация по договор