Никой не бива да подценява това заболяване, изтъкнаха лекарите и обясниха, че преболедувалият не е същият човек.

Среща на тема „Постковидни усложнения и необходимостта от ваксиниране“ се проведе днес в областната администрация. На свое заседание в началото на месеца Областният кризисен щаб по здравеопазване набеляза поредица от мерки за ускоряване на имунизационния процес и обхващане на населението с ваксини срещу ковид-19. Една от мерките е активна регионална медийна кампания за популяризиране възможностите за ваксиниране, като в нея се включат водещи лекари от лечебните заведения в областта.

В изпълнение на това решение именно се проведе днешната среща. Участваха зам.-областният управител Милко Недялков, лекарите клиницисти д-р Цветомила Дудевска, специалист по белодробни болести и управител на Белодробната болница в Троян, д-р Румяна Нановска, инфекционист, директор на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ – Ловеч, и д-р Емилия Пецева, кардиолог в МБАЛ „Кардиолайф“ и консултант на областната болница в Ловеч. Те споделиха пред журналисти опита си и като лекари, и като пациенти в битката с ковид-19 и призоваха гражданите на Ловешка област да се ваксинират.

Разполагаме с четирите вида ваксини и всеки желаещ има право на избор, за разлика от много други държави, обяви д-р Росица Милчева, и. д. директор на РЗИ – Ловеч. Тя посочи, че област Ловеч вече е в зелената зона с поносим риск от ковид заразяване. Задържа се трайна тенденция за снижение на заболеваемостта и регистриране на единични случаи. Но са сериозни опасенията, че ще бъдем изправени наесен пред нова вълна, тъй като ваксинирането не върви с нужните темпове.

С първа доза, което дава известна сигурност, са обхванати 14 048 души от населението в областта над 18 години и 11 766 са с втора доза, тоест 11,6 % са с приключен ваксинационен процес. Преболедувалите в областта са около 5 %, между 5 и 10 % е скритата заболеваемост (нерегистрираните). Така че ситуацията не е удовлетворителна, коментира д-р Милчева, трудно ще стигнем необходимата сигурност за есенния сезон. За да сме спокойни, е нужно нивото ваксинирани да е 60-70 %.

Никой не бива да подценява това заболяване, изтъкнаха лекарите и обясниха, че преболедувалият не е същият човек. Болните постъпват в лечебното заведение с пневмония и дихателна недостатъчност, изразена в различна степен, но голяма част от тях са имали симптоми от почти всички органи и системи. Особено драматично се развивало заболяването при пациентите над 50-годишна възраст с хронични белодробни, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и други метаболитни нарушения, бъбречни и чернодробни заболявания и това трябва да е една от основните таргетни групи за ваксиниране. Най-тежките усложнения са свързани с белодробна емболия, фатална остра дихателна и сърдечна недостатъчност, както и съдови инциденти, довели до инфаркт и инсулт. При голяма част от болните са наблюдавани стомашно-чревни разстройства, бъбречни кризи и чернодробна дисфункция. При някои заболели е констатиран новопоявил се диабет или тежко декомпенсиране на вече съществуващ, но контролиран до момента диабет – група, която също трябва да бъде обхваната от имунизационния процес.

Лекарите са наблюдавали и отражението на ковид-19 върху мозъка. При част от болните вирусът е довел до неврологични симптоми и заболявания: непоносимо главоболие, с нищо неповлиявано, аносмия (загуба на обоняние), миалгия, полиневропатии. При част от пациентите е констатирана амнезия за престоя им болницата, психични разстройства – тревожност, и дори опити за самоубийство.

При 40 % от пациентите са установени дълготрайни усложнения и влошено качество на живот, както и голяма продължителност на възстановяването – от три до шест месеца след дехоспитализацията, инвалидизация, трайна зависимост от кислород, загубена работоспособност, развитие на хронични заболявания.

От началото на пандемията в МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ – Ловеч, са преминали 1059 пациенти, 38 са починали. За година и три месеца в Белодробната болница в Троян са лекувани 971 болни с ковид-19, от които 801 с потвърден идентифициран вирус. Починали са 23-има, а 43-има поради тежки усложнения са преведени в реанимация.