Нов детски кът в Ловеч откри тази вечер кметът Страцимир Петков. Той подари за новата придобивка специална детска рисунка, отличена в конкурса на ОДК „Детство мое“ 2023 и благодари на собствениците за грижата и мисълта за децата на Ловеч и за предоставената им възможност да играят и се забавляват.

Детският кът, наречен „Дъга“, е изграден от младото семейство Николай и Никоела Ликьови. Те и двамата са от Ловеч, но живеят и работят в София. Николай е софтуерен инженер с предишен опит в автомобилната и ритейл индустрията в България. Никоела е ръководител интернет проекти и продуктов мениджър в българска фирма, собственик на верига дрогерии за здравословен начин на живот. Родители са на две момичета на 3 и 7 години.

„Осъзнахме, че Ловеч има спешна нужда от място, на което децата да играят, да се забавляват активно, а в същото време родителите да си отдъхнат от ежедневието вкъщи и да си кажат две думи на спокойствие в пицария „Версай“ или ресторант „Престиж“, разказа Николай. Между двете заведения има топла връзка и точно оттам е входът към детския кът.

Подкрепа за идеята си двамата млади получили от бащата на Никоела – Ивайло Аврамов, собственик на заведенията „Версай“ и „Престиж“. Като инвеститор се присъединил и брат й Павлен Аврамов и така проектът се реализирал успешно.

Детски кът „Дъга“ е специално предназначен за деца от 0 до 10 години, като малчугани под 3 години задължително трябва да са с родителско присъствие. Разделен е мислено на три основни части по възрастови граници и интереси. Има част за най-малките, където може да бъдат открити множество играчки и магазин, както и детска къщичка на два етажа.

В средната част се помещава детският лабиринт, подходящ за всички възрасти, в който деца (а често и родители) се гонят, смеят и спускат по пързалката в басейна от топки. В последната част се намира стената за катерене и специалният “път на силата”, на които най-големите могат да тестват своята гъвкавост и умения за катерене. А когато всички се изморят, може да си починат с филмче пред 150-инчов екран. Има и зона за хранене на децата.

Детски кът “Дъга” предлага и възможност за честване на детски празници. Работи всеки ден от 10:00 до 22:00 ч.