Първото благотворително представление в Ловеч, организирано от СДРУЖЕНИЕ ЛОВЕШКО ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО „БЛАГОДЕТЕЛ“, с цел събиране на средства за подпомагане на деца от Ловеч в неравностойно положение се случи – 19 март 2024г. До сега традицията бе, да се организира пролетен благотворителен бал за набиране на средства за каузата на женското дружество. Но тази година дамите се изправиха пред ново сериозно изпитание – благотворителното събитие да е под формата на гостуващ спектакъл.
Усмихнатите лица на публиката, поздравленията и щедростта на дарителите, доказват, че посоката е вярна.
Каузата на която ЛЖД “Благодетел” отдава силите си е подпомагане на деца от Ловеч, останали без родители. През настоящата учебна година финансовата подкрепа под формата на стипендии е за 11 деца от 7 до 18 г. и 4 младежи – студенти в първи курс.
Преди спектакъла, от сцената настоящият председател на ЛЖД “Благодетел”, г-жа Камелия Стойкова сподели: В този момент искам да кажа много неща и всички изречения, които изплуват в съзнанието ми започват с най-хубавата българска дума БЛАГОДАРЯ!
Благодарност на ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ „НАУКА-1870“ и лично на неговия секретар г-жа Пенка Стаменова за това, че ни предоставиха безвъзмездно този храм за просвещение, наука и култура със 150 годишна история, за провеждането на благотворителния спектакъл.
Благодарност на творците Спас Дочев, Магдалена Йотова, Найден Найденов и Радостина Христова, които са наши партньори и отново дариха свои творби за благотворителна разпродажба днес.
Благодарност на всички дами от ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО „БЛАГОДЕТЕЛ“, които с огромно желание и ентусиазъм се впуснаха в реализирането на нашата благотворителна идея.
Но най-голямата ни благодарност е за всички вас, които сте тук в залата тази вечер. Благодаря затова, че отделихте време и средства, че вярвате в нашата благородна кауза и я подкрепяте безрезервно. Дори не мога да си представя какво бихме били ние без вас и вашата подкрепа. Вашето присъствие тук тази вечер е голямото доказателство, че гражданите на град Ловеч са хора с големи сърца, хора които не са безразлични към болката и страданието на децата от Ловеч, на нашите деца.
Авторският спектакъл-концерт “Грамофонът” на актьора Виктор Калев, развълнува публиката във всички посоки на емоциите. От сантимент към детството, през смях и сълзи до сбъдване на смели мечти. Виктор Калев – без маска, без грим, само с лице и сърце – поднесе толкова роли, образи и съдби! Неповторим и истински, толкова нормален и всеотдаен! А жестът на актьора Виктор Калев и екипа му, нямат нужда от коментар – те бяха първите дарители за вечерта.