В началото на месец декември 2023 година, Сдружение „Знание“ реализира креативен лагер в град Тетевен в рамките на проект ВИЗУАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА.

Лагерът събра млади хора на възраст 15-29 години от град Ловеч, които работиха по подготовката на изложба „Визуални предизвикателства  – постери и моментна фотография”.

Една от основните цели на проекта да се подобри терминологичната подготвеност на младите хора чрез придаване на смисъл на термини и понятия, които често се използват в общественото пространство, но значението им не се осмисля. Толерантност, гражданско участие, социално включване, интеграция, сегрегация, власт, предразсъдъци, дискриминация, демокрация, права на човека, сексизъм, антиджипсисъм са само част от термините, върху които участниците в проекта разсъждаваха, снимаха и рисуваха. Освен знания за смисъла на всеки термин младите хора подобриха уменията си за работа в екип, общуване, управление на времето, лидерство, планиране. Дейности от неформалното обучение като тази развиват и критическото мислене и социално-емоционалните компетентности, умения, без които е трудно да успееш в 21 век.

Креативният процес създаде продукти – фотографии, плакати и слогани, които жителите и гостите на град Ловеч ще могат да видят в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ град Ловеч през месец януари 2024 година.

 

Проект ВИЗУАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА е финансиран от НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА МЛАДЕЖТА (2021-2025),  Тематично направление: 1. Неформално обучение за придобиване на умения и ключови компетентности. Проектът се изпълнява от Сдружение „Знание“ в периода август 2023 година – януари 2024 година и е на стойност 28090 лева.