Малко под очакваното е посещаемостта на детските ясли и градини в Община Ловеч, които отвориха на 1 юни. Това сочат данните, съобщени по време на поредното заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Община Ловеч, проведено в понеделник. Близо три месеца детските заведения бяха затворени заради пандемията с COVID 19.

От очакваните 366 деца в детските градини първия ден се явиха 273, което е 28 % от всички записали се и 74 % от очакваните. От заявените 108 деца в яслите са се явили 101, което е 52 % от всички записали се. Според събраната информация от директорите, процесът с приемането на децата върви добре, съобщи зам.- кметът на общината Венцислав Христов.

На училищата, които записват деца в първи клас, се дава възможност за извънкласни мероприятия с конкретни указания, съобщи кметът Корнелия Маринова. Децата, които три месеца не са посещавали детски градини, ще могат през лятото да влязат в групи за занятия, така че да усвоят необходимите учебни форми.

Бъдещите първокласници ще могат да участват в тези извънкласни занимания от 22 юни, понеделник. Ще бъдат до 10 деца в група, ще работят предимно на открито, така че ще някои от дефицитите ще бъдат попълнени. Записването ще стане в училищата при подаване на удостоверенията за завършена подготвителна група.