gradini2609141Павлин Иванов

В четвъртък миналата седмица, гневни родители внесоха подписка в Община Ловеч и Общински съвет Ловеч срещу намерението на директорите на детските заведения да се прекрати готвенето на храна в заведенията и то да се замени кетъринг от външна фирма.

Още в началото на година, директорите на детските заведения са поискали да закрият кухните в детските градини. Реализацията на плана е на път да се случи, след проведена среща между ръководството на Община Ловеч с директорите, като градската администрация трябва да изпълни процедурите по обявяване на обществена поръчка, при това с предизвестен край.

Може би това е и основаната причина, целият процес да бъде толкова потаен, че властите да не искат да информират родителите и да проучат тяхното мнение, преди да бъде взето решението касаещо всяко семейство.

При „убеждаването“ на родителите, че кетъринга е по-добрият вариант, някои от директорите дори са обяснили, че децата ще бъдат хранени от втората по-големина фирма за кетъринг в България?

Как са стигнали до този извод, като се има предвид, че обществената поръчка дори не е стартирала, остава енигма!

Още миналата седмица потърсихме за коментар ресорният зам. кмет Пламен Петков, който трябваше да обясни мотивите за исканото закриване на кухните в детските градини и преминаване на кетъринг.

Г-н Петков заяви, че Община Ловеч е била винаги отворена към предложенията на директорите на детските градини и това е причината, поради която е проведе среща с тях. На дискусията е била заявена категоричната позиция на директорите, че те искат преминаване на кетъринг. Зам. кмет допълни, че тъй като е предполага за евентуални проблеми и различни интерпретации по темата, на проведена по-рано през месеца среща е воден протокол, който може да бъде предоставен. Петков уточни и че бил направен анализ на разходите, който е бил представен на срещата.

Зам. кмета подчерта дебело, че финансовото състояние на детските градини е стабилно, за което говорят финансовите отчети. Пари има за всичко, категорично заяви Петков. Обратното на това са споделили директорите на детските градини пред родители.

Петков не се нае да коментира мотивите на директорите за преминава на кетърингово хранене, но според него, не може да става дума за финансови проблеми, които да са причината за нужда от „оптимизация“ на персонала.

Все пак, ако се стигне до закриване на кухните ще бъдат съкратени хора, които според зам. кмета най-вероятно ще бъдат назначени в частната фирма, която ще изпълнява обществената поръчка. Петков призна и че са получени ориентировъчни оферти за храненето от няколко фирми, на база на които е правен сравнителният анализ.

Въпреки цялата опаковка, остават неясни отговорите на много въпроси, дори след разпространеното преди минути съобщение от Община Ловеч до медиите по проблема.

  1. Защо директорите на детските градини не са направили предварително проучване, на родителските мнения? Защо са действали тайно от родителите? Можели са да информират още на първата родителска среща, но не! На едни родители е обяснявано, че ще се минава на кетъринг, на други, че няма, в зависимост от това, кой родител каква позиция е имал по темата с храненето на децата. Хитър подход, между другото!
  2. Как някои от директорите са били наясно, коя ще бъде печелившата фирма, за да промоцират колко добра и качествена храна ще получават децата от нея?
  3. Защо Община Ловеч, като разумна институция не е направила необходимото, проблемът да бъде дискутиран публично, а е било на път да се вземе решение за затваряне на кухните и само намесата на родителите и даване на публичност на скандала засега спира процеса до взимане на ново решение?
  4. Директорите на детските градини чии интереси защитават – на деца и родители или на неслучайна фирма?

И един допълнителен въпрос – защо политически партии и лица се изкушиха да яхнат подписката, което принуди инициаторите да прекратят преждевременно събирането на подписи, за да се запази в чисто граждански граници проблемът с храненето.

В заключение, очакванията са след родителските срещи, които се провеждат в момента, да бъде взето окончателно решение как и кой ще храни децата на Ловеч.

Една голяма част от родителите са категорични, че са доволни от приготвената в детските градини храна и не виждат причина, една добра практика – децата им да получават топла, вкусна и хубава храна и да бъде променяна поради неясни за тях причини.

Продължаваме да следим развитието на темата и през следващата седмица.

15 коментара

  1. Аз се намесвам малко от далече, но не мога да разбера какъв е проблема: 1. Обществената поръчка , която не е обявена.2. Фирмата кетъринг, която "вече" се знае коя е ? 3. Подписката, или по-скоро 2-те подписки 4. Позицията на директорите ИЛИ здравето на децата. Ако им се предлага по-качествена и по-разнообразна храна , какво по-добро от това?!?!. Сигурен ли е някой с какво се готви в момента в детските кухни и столови ? Защото не се знае какви мишки и плъхове се разхождат из 30 годишните кухни, където сме яли всички ние. Когато кетъринг -фирмата се издъни , ТОГАВА може да се правят проверки , но в случая се настройвате с/у нещо или с/някого без да сте видели резултат !!! Съжалявам , тук са коментирали и мои близки, но не ви разбирам!!!

  2. И аз питам: как така се знае фирмата, която ще прави каквото и да е, преди да е взето решение за това, каквото и да е???

  3. Разбира се,че директорите няма как да пожелаят такова нещо защото е против техният интерес по понятни причини…айде да се сетим,а…продуктички от кухнята след орязване на порциона-нещо което от десетилетия слушаме,да си направим почерпка с персонала на градината което предполага да си сготвим нещо, да похапнем вкусни пържени филийки…ееех идилия…И едни наглеци са дръзнали да си помислят, че ще заблудят обществеността и родителите,че директорите, от професионално обосновани и благородни подбуди са предложили тази реформа. А тези алчни същества просто са ги натиснали да станат лице на инициативата и те няма къде да мърдат в позицията си на зависими.А за да са по-убедителни директорите пред родителите, техните покровители са им наредили да казват, че фирмата е голяма,стабилна,сигурна,проверена и т.н.,разчитайки,че никой родител няма да се усети как така преди да е минал конкурса за общ. поръчка вече се знае името…защото последното,което идва на ум на една майка е процедурата за избор на фирма за дадена дейност….Елементарно е…както би казал Ш. Холмс! Схемата на далаверата можем само да предполагаме но едва ли това е най важното, на фона на ужаса от лошата слава на тези фирми за кетъринг. Те използват същите прийоми,като хотелите ол инклузив по морето при готвенето – некачествени и с изтекъл срок продукти, и най-ужасното нещо,което като го прочетох в отколешна публикация ми настръхна косата – използване на остатъците, /включително и сервирани и недоизядени/ от днешно ядене за преработка и готвене на утрешно…Например остатъкът от днешната картофена супа утре се включва в мусаката или днешните хартисали кюфтета на скара утре стават на руло стефани и т.н. Опитвал съм и от готовите ястия и салати във витрините на хр. магазини, а те са със същия произход и винаги съм бил разочарован.И няма как да не е така-готвиш за много хора,далече си от тях,няма я обратната връзка,никой не се оплаква,или дори да недоволства-псува под носа си и повече не повтаря,но пък клиенти много…на кого му пука…Отваряйте си очите хора!В алчността си ни правят на маймуни!

  4. Не ,няма друга същата е. Много от родителите не знаеха за проблема. Не са минали още всички родителски срещи.

  5. Г-жо Кръстева, повтарям се и ми е неудобно, но както вече казах, подписката, която родителите започнаха миналата седмица е внесена в петък – 26 септември в Община Ловеч и в Общински съвет Ловеч . Публикувал съм своевременно това. Това е основание и за въпросът ми – друга подписка ли има? Ако да, моля изпратете ми информация за да я публикувам.

  6. Господин Иванов, може да се подпишете при Галя Зарева, тя ми даде бланка за подписката. До 03.10.2014 има още време. Можем всеки ден , родителите да внасяме подписи .

  7. Госпожо Кръстева, както вече съобщих още в първото изречение, подписката е внесена в петък в Община Ловеч и в Общински съвет Ловеч. Ако има друга, нова, може ли да ми изпратите информация?

  8. Къде се води подписката, аз също искам да се подпиша

  9. Естествено, че Общината в лицето на Петков, Казанджиев и сие ще си измие ръцете с директорите, че уж те искали нововъведението. А всъщност най-вероятно директорите са натиснати да говорят така, къде ще идат, нали Началника им е казал…… Сега като видяха, че се надига масово недоволство и взеха да бият отбой. Няма да ви минат този път простотиите и манипулациите!

  10. Ако трябва и до прокуратурата да стигнем да се проверят обществените поръчки.Всеки говори с недомлъвки и ако не е имало обществена поръчка как се знае коя фирма ще е изпълнител намирисва на корупционна схема

  11. Подписката не е прекратена, до момента има над 200 подписа и тя продължава. На 03.10.2014г. ще бъде внесена в общината.

  12. „НАРЕДБА № 6 ОТ 10 АВГУСТ 2011 Г. ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА НА ВЪЗРАСТ ОТ 3 ДО 7 ГОДИНИ В ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ
    В сила от 15.09.2011 г. Обн. ДВ. бр.65 от 23 Август 2011г.
    Издадена от Министерството на здравеопазването

    Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат изискванията за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години, организирано на територията на общински, държавни и частни детски заведения.
    (2) Изискванията на тази наредба се прилагат за организираното хранене във:
    1. детските градини;
    2. специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца, в които се отглеждат деца на възраст от 3 до 7 години (домове за деца, лишени от родителска грижа, домове за деца с физически увреждания и домове за деца с умствена изостаналост);
    3. детските лагери за деца на възраст от 3 до 7 години.
    (3) Изискванията на тази наредба се прилагат и в училищата по отношение на организираното хранене на децата от подготвителните групи, при целодневна организация на предучилищната подготовка.

    Чл. 4. При приготвянето на храна в заведенията по чл. 1 участва най-малко едно лице с образование или квалификация в областта на хранителните технологии.”

    Разпоредбата на чл. 4 изключва приготвянето на храна извън заведенията по чл. 1 ( в нашия случай – общински детски градини) от което може да се направи извода, че директорките на детските заведения от общината поискали да закрият кухните в детските градини нарушават нормативната уредба, по която работят и следва кмета да издаде незабавно заповеди за освобождаване от работа, тъй като застрашават живота и здравето на ловешките деца.

  13. Павлин, ти мислиш вместо гражданите, родителите и цял Ловеч. Какво стана с офертите за боклука, има ли далавера?

Comments are closed.