Областният управител инж. Светослав Славчев връща за ново обсъждане решение № 422 от 29 юли т.г. на общинския съвет в Ловеч. То е за освобождаване от заплащане на такса „тротоарно право“ до края на 2021 г. всички заведения за обществено хранене и кафетерии на територията на община Ловеч.

Разбираеми са намеренията и желанието на общински съвет – Ловеч, за справедливо отношение към местния бизнес и подпомагането му за справяне с последиците от пандемията, но за да бъдат предприети такива мерки, следва да бъде точно определен кръгът на адресатите, а условията за допустимост на прилагането им да бъдат точно и ясно формулирани, се казва в заповедта за връщане на решението.

Решението не е съобразено с приложимите материалноправни норми, както и с процесуалния закон. Посочените в мотивите правни основания са неотносими към фактическите, което се явява съществено нарушение на материалния закон и на административнопроцесуалните правила.

Не са налице предпоставките по ЗМДТ, който дава възможност на общинския съвет да освобождава отделни категории лица от заплащане на такси – според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Ловеч ежегодно с приемането на бюджета на общината общинският съвет може да освобождава отделни категории лица изцяло или частично от заплащане на отделни видове такси. И не на последно място, не е прецизирано от каква точно такса се освобождават тези заведения за обществено хранене и кафетерии. Такса „тротоарно право“ не е регламентирана в Наредбата и не е предвиден ред за освобождаване – има определен размер на такса за ползване на тротоари, площади и други терени за търговска дейност на открито, но от решението не става ясно дали се отнася за този вид такси.

При приемането му не е съобразена и разпоредба на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и за преодоляване на последиците, която предвижда това да стане при определени условия – „по време на извънредната епидемична обстановка и два месеца след нейната отмяна“ и по отношение на „наематели или ползватели, които са ограничили или преустановили дейността си в имота вследствие на мерките и ограниченията, наложени по време на извънредната епидемична обстановка“. В случая решението не е обвързано с обявяване или отмяна на обявена извънредна епидемична обстановка и не е ограничено само до преустановяване на дейността като следствие от тези мерки.