Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ.

Двама пациенти – мъж на 27 години и жена на 75, са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Заболелите са хоспитализирани преди няколко дни в отделение за хора, за които се е предполагало, че може да страдат от COVID-19. Те вече са в добро здравословно състояние.

Болните са мъж от Плевен и жена от Габрово. Техните проби на два теста са дали положителен резултат. Предстои трето изследване. Резултатите от него ще са ясни в неделя най-рано след 10 часа.
Мъжът от Плевен е бил контактен с трима члена от своето семейство, а жената от Габрово с други две жени, стана ясно на пресконференцията.

Доц. Кунчев отбеляза, че двамата пациенти не съвпадат с профила. Те не са пътували в чужбина, откъде би могли да се заразят.

От националния щаб признаха, че властите все още не са установили кой е “нулевият пациент”, от който е тръгнала заразата.

Мъжът е на 27 година, а жената на 75 години, уточни проф. Венцислав Мутафчийски.
Проф. Тодор Кантарджиев припомни, че е започнало изследване на всички лежащо болни пациенти с белодорбни усложнения за наличие на коронавирус и така се е стигнало до две положителни проби – при два от трите възможни тестове. Ще се правят още тестове през следващите часове.
Началникът на ВМА ген. Стоян Мутафчийски обясни, че продължават проверките на резултатите, но на този етап лицата с положителни проби се считат за заразени.